Sovata, perla balneară din inima Transilvaniei

Lifestyle Travel

Situată în județul Mureș, într-un cadru natural de vis, înconjurată de dealuri împădurite, stațiunea Sovata este unică, datorită lacurilor helioterme care au cea mai mare concentrație salină din lume.
Și tot lacurile helioterme, dar și calitatea terapeutică a nămolului și aerul curat au consacrat Sovata ca „perla stațiunilor balneoclimaterice din Transilvania”.


Poziționată pe cursul superior al râului Târnava Mică, în Depresiunea Praid-Sovata, la poalele dinspre sud-vest ale Munților Gurghiu, la o altitudine de 475–530 m, staţiunea Sovata poate fi vizitată de turişti în toate sezoanele. Orașul Târgu Mureș se află la 65 km de Sovata, iar Sighișoara, la 75 de km.
Stațiunea Sovata a fost menționată pentru prima data ca loc tămăduitor într-un document din anul 1597, însă abia în anul 1850 devine stațiune balneară.
Renumele și-l datorează lacurilor Ursu (46.000 m2), Aluniș (9.000 m2), Verde (5.000m2), Negru, Roșu, Mierlei și Șerpilor, cu ape clorurate (cu concentrație mare – de la 40 la 250 g/litru) și sodice, prezentînd fenomenul de heliotermie.


Staţiunea balneoclimaterică se află într-o regiune de dealuri şi astfel beneficiază de un climat de depresiune, cu rol de relaxare asupra organismului. Aerul este curat, puternic ionizat şi lipsit de praf. Temperatura din staţiune este moderată, cu veri răcoroase şi ierni blânde.
Lacul Ursu, „Marea Moartă a Europei”: cea mai mare concentrație salină de pe planetă
Cel mai cunoscut dintre lacurile helioterme ale stațiunii Sovata este Lacul Ursu, unicul lac helioterm din Europa și cel mai mare astfel de lac din lume. Lacul Ursu este înconjurat de păduri și se găseşte la o altitudine de 502 m. Suprafaţa acestuia depăşeşte 40.000 mp, lungimea este de 306 m, lăţimea de 182 m, perimetrul fiind de 900 m. Numele și l-a căpătat de la fapul că, privit de sus, se aseamănă cu o blană de urs.

Lacul Ursu deţine cea mai mare concentraţie salină de pe planetă, are o temperatură de 29°C la suprafaţă şi de 41°C la adâncimea de 1,5 metri, fiind cel mai important dintre cele cinci lacuri cu apă sărată existente în staţiunea Sovata.
Relaxarea este, în stațiunea Sovata, pe primul plan, multe hoteluri oferind servicii complete, piscină, saună, masaj, fitness, tratamente, cu minunata ocazia de a face baie în lacurile sărate ale stațiunii, inclusiv în Lacul Ursu.


De la tratarea unor boli ginecologice, ale unor afecțiuni degenerative, inflamatorii, reumatismale și până la tratarea unor boli cardiovasculare, apa sărată a lacurilor din Sovata, este benefică tuturor celor care vor să își îmbunătățească sănătatea.
Dacă ajungeți la Sovata, nu ratați ocazia de a vizita acest loc de poveste din România, Lacul Ursu și celelalte lacuri din împrejurimi: Aluniș, Mierlei, Roșu, Negru și Verde. Un traseu care trebuie neapărat parcurs este cel care pleacă de la Lacul Ursu și urcă prin pădure, către Hotel Tivoli și Lacul Tivoli. Alte destinații populare sunt Vârful Cireșelu sau Dealul Saca.
Întreaga zonă este o comoară infinită a artei populare, a obiceiurilor și a tradițiilor, astfel încât putem considera această regiune un imens muzeu în aer liber. Satele, tradițiile bine păstrate și porțile tradiționale sunt foarte atractive pentru turiști.


Drumul Sării

La 10 km de stațiunea Sovata în județul Harghita, se află Salina Praid, una dintre cele mai mari mine de sare din țară și Europa. În cadrul salinei Praid pot fi desfășurate numeroase activități de agrement și recreere.
Muntele de sare Praid este, la rândul său, o arie protejată de interes national, acoperind cel mai mare zăcământ de sare din țară, cu rădăcini îngropate până la 2,7-3 km adâncime.
La 8 km de Praid descoperim un sat ce ascunde multe bogatii: Corund. Localitatea este promotorul artei olaritului, strada principala fiind un adevărat târg, deschis permanent. Fiecare localnic vinde în fața casei sale produse de artizanat: oale, vase de ceramică, căni, produse din lână, cusături artizanale, jucării din lemn.
Satul ascunde două izvoare cu apa minerală care nu conține mult sulf, dar este bogată în fier. Este ușor mineralizată, numai bună să potolească setea.

Singura pârtie de ski din județul Mureș
Pentru iubitorii sporturilor de iarnă, pârtia din Sovata, singura pârtie de schi din județul Mureș, se află la 8 kilometri de stațiunea balneară. Există două pârtii, una de nivel mediu și alta pentru copii sau începători.
Pârtia este dotată și cu o instalație de telescaun pe o distanță de 500 m și cu o instalație schi lift pe 200 m la partea de începători, fiind întreținută zilnic cu tun de zăpadă.
Și tot pentru cei care își doresc o vacanță dinamică, Sovata oferă posibilitatea de a vizita parcul de aventura Adrenaline Plus, un obiectiv turistic apreciat de familiile cu copii și unul dintre locurile cele mai cautate de tineri.

Trenul de legendă
O altă atracție a zonei o reprezintă Mocăniţa „Sovata” sau locomotiva cu aburi pentru linie îngustă seria 764052. Aceasta face parte din lotul de 10 locomotive construite în anul 1949, la fabrica Chrzanowo din Polonia, din care două au ajuns în România, fiind conservate până în anul 2011, în depoul Sibiu. Locomotivei propriu-zise i-a fost adăugat tenderul (componenta unde se depozitează apa şi cărbunele), produs la Uzinele Reşiţa în anul 1916. Mocăniţa funcţionează cu cărbune sau lemn de esenţă tare. Garnitura de tren are 4 vagoane tip gondolă. Unul dintre vagoane a fost construit 1953, iar două în anii 1985 şi 1991. Viteza maximă a mocăniţei este de 35km/h, iar autonomia este de 30 km.


Ce mai putem vizita în stațiunea Sovata:

  • Vila Magistraților – clădire datată din 1920, inițial al Casei Regale; în prezent, este Centrul Regional de Pregătire Profesională a Magistraților Izvorul Maria – cu apă potabilă, aflat în parcul din imediata vecinătate a autogării din Sovata
  • Lacul Negru – pe strada Bradului, primul lac al Sovatei format în anul 1710 prin surparea unei ocne
  • Izvorul Ghera – aflat pe strada cu același nume pe locul unde se aflau primele băi sărate din stațiune
  • Centrul Cultural Domokos Kázmér – pe Strada Principală găzduit de o clădire monument istoric
  • Așezarea romană de la Sovata („Dealul Földvár”) datată din sec. I-III p. Chr.
  • Turnul roman de la Săcădat (Epoca romană)
  • Călimani – Gurghiu, sit de importanță comunitară (134.936 hectare) inclus în rețeaua ecologică Natura 2000 în România.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *