St. Moritz  – una dintre cele mai exclusiviste stațiuni montane din lume

Actualitate Lifestyle Travel

St. Moritz este un oraș din Elveția și una dintre cele mai exclusiviste stațiuni montane din lume al cărei nume evocă luxul, eleganța, o atmosferă sofisticată și strălucitoare.
Situat la aproximativ 1856 de metri deasupra nivelului mării, de-a lungul lacului cu acelasi nume, St. Moritz își încântă vizitatorii cu peisajul fascinant care îl înconjoară – albul munților înzăpeziți și albastrul cerului ce se reflectă în apele lacului fac din această locație este o adevărată perlă între Alpii Elvețieni.

Orașul are multe de oferit de la: sport (există numeroase pârtii de schi, bob și sanie), plimbări în natură (vara puteți urma cei 400 km de poteci potrivite pentru mountain bike sau, puteți merge la lac pentru a face windsurfing, canotaj sau navigație), relaxare( există multe centre spa), dar și cumpărături, datorită prezenței magazinelor celor mai bune branduri internaționale.

Nu doar elegantă și luxoasă, stațiunea este destinația turistică alpină numărul unu din lume, motiv pentru care Jocurile Olimpice de iarnă s-au desfășurat aici de două ori. De asemenea, orașul care dispune de 350 de kilometri de pârtii de alpinism, 200 de km de pârtii de schi fond, un parc de distracție pentru snowboarderi (în timp ce pârtiile de bob și sanie completează oferta de iarnă ), a găzduit de patru ori Campionatele Mondiale de schi alpin.
Ca stațiune balneară, St Moritz este considerat cel mai vechi izvor termal, aflat la cea mai mare altitudine (1774 m deasupra nivelului mării) din toată Elveția care, datorită apelor sale bogate în fier și dioxid de carbon, a atras mereu turiști din întreaga lume.

Printre cele mai interesante atracții se numără:


Lacul St. Moritz – un loc magic care atrage vizitatori pe tot parcursul anului. Chiar și iarna când este înghețat, acesta devine un teren pentru curse de cai și meciuri de polo sau cricket. În schimb, vara este locul ideal pentru pasionații de: canotaj, navigație sau kitesurfing. Lacul, care măsoară mai puțin de 1 kilometru pătrat oferă (indiferent de anotimp) un peisaj uluitor care îl înconjoară – pe de o parte maiestuoșii munți cu culorile lor minunate, iar pe de altă parte centrul orașului cu casele tradiționale pitorești. Lacul este ușor accesibil pe jos din fiecare punct al centrului istoric, inclusiv din gară;

Centrul istoric – aici vă puteți pierde printre galerii de artă, magazine ale marilor branduri, buticuri, cluburi și o priveliște splendidă asupra munților. Cele două străzi principale ale centrului, pline de cluburi și restaurante sunt Maistra și Mulin. Patiseria istorică Cafè, Bäckerei & Confiserie Hanselmann fondată în 1894 este un simbol al orașului, unde puteți gusta deserturi tradiționale delicioase. Pe lângă excelenta ciocolată elvețiană, trebuie să încercați și celebrul tort cu nuci, iar pentru zilele mai reci, puteți savura o ciocolată caldă excelentă;

Turnul înclinat (Schiefer Turm) – St. Moritz, la fel ca și Pisa are un turn înclinat care este vizitat de mulți turiști în fiecare an. Cu o înălțime de 33 de metri, Turnul are origini în jurul secolului al XII-lea și a rămas intact după demolarea străvechii biserici San Maurizio care a avut loc la începutul secolului al XX-lea. Panta sa este de 5,5 grade (mai mare decât cea a Turnului din Pisa) si este supusă, în mod regulat, unor verificari care îi evaluează înclinarea si eventualele intervenții;

Kirche St. Mauritius – nu departe de Turnul înclinat puteți vizita Kirche St. Mauritius, principala biserică a orașului. Construită în 1867 și restaurată între 1972 și 1973, biserica este o adevărată bijuterie;

Kirche Sf. Karl Borromäus (o altă biserică deosebită) – situată în partea de jos a orașului, nu departe de malul lacului, într-o locație cu adevărat minunată. Biserica are exteriorul din piatră, în timp ce interiorul este împărțit în 3 nave, unde găsiți o orgă mare și vitralii care lasă să se filtreze lumina soarelui;

Muzeul Segantini – găzduiește cea mai mare colecție de lucrări ale pictorului italian Giovanni Segantini (1858 – 1899) care a ales să-și petreacă ultimii ani de viață pe aceste meleaguri de unde s-a inspirat pentru creațiile sale.

Artistul a murit prematur la 42 de ani, iar la zece ani de la moartea sa s-a decis înființarea acestui muzeu ( în interiorul unei clădiri proiectate de arhitectul Nicolaus Hartmann) pentru a fi colectate toate operele de artă. Muzeul Segantini este situat la aproximativ 10 minute de mers pe jos de centru;

Heidi-Hütte – cabana din faimosul desen animat Heidi. La cabană se poate ajunge doar pe jos (nu este o plimbare prea solicitantă și se poate face și cu copiii) prin parcurgerea unui traseu care pleacă din St. Moritz și se numește Heidi’s Blumenweg. Plimbarea durează în medie 45 de minute;

Glacier Express – trenul care leagă două bijuterii ale turismului elvețian: St. Moritz și Zermatt, singura conexiune feroviară care traversează Alpii pe o rută de la est la vest și invers, încântând călatorii cu vederi incredibile, ale peisajelor absolut spectaculoase în timpul iernii.

În splendida sa călătorie, de aproximativ opt ore, trenul trece 291 de poduri 91 de tunele, într-o succesiune de urcușuri și coborâșuri , începând de la 1.800 de metri în St. Moritz, în Engadina, coborând până la 593 de metri în Cuira( capitala Cantonului Grisonilor) și cel mai vechi oraș din Elveția; traversează Cheile Rinului și urcă până la punctul cel mai înalt – 2.033 metri în Pasul Oberalp, apoi coboară la 691 metri, la Brig și ajunge la 1.600m la poalele muntelui Matterhorn( situat lângă Zermatt, la granița dintre Italia și Elveția).

Călătoria la bordul trenului Glacier Express este o experiență de trăit, cel puțin o dată în viață, mai ales în timpul iernii, printre zăpada moale care acoperă peisajul, vârfurile albe și lacurile înghețate, ce se transformă în pură magie.

Bucătăria din St. Moritz este o combinație de mâncăruri tradiționale elvețiene cu mâncăruri din apropiata Italie. Pe străzile sale puteți găsi mai multe restaurante, nu doar tradiționale, ci și internaționale, dintre care, evident că nu lipsesc cele italiene, unde personalul vorbește limba italiană. Printre preparatele tradiționale de gustat, găsim cu siguranță pizzoccheri, capnus, rulouri de carne și legume învelite într-o frunză de viță de vie, sau cartofi rași prăjiți în unt cu făină și însoțiți de o brânză alpină și, simbolul țării – celebra fondue, una dintre cele mai renumite delicatese elvețiene de brânză.

Elveția este cunoscută la nivel Mondial ca fiind țara ciocolatei și a brânzeturilor, printre cele mai renumite alimentele pe bază de branzeturi elvețiene regăsindu-se Gruyere, Vacherin, Emmental și Tete de Moine.
În ceea ce privește cazarea, St. Moritz este împărțit în principal în două zone: Dorf și Bad. Zona centrală St. Moritz Dorf este considerată centrul orașului cu hoteluri prestigioase și luxoase și străzi comerciale renumite. Zona St. Moritz Bad, însă, este situată la capătul opus al lacului și este o zonă dedicată hotelurilor și spa-urilor care se găsesc în apropierea izvoarelor. 

Pentru cei care vor să fie în inima orașului, aproape de cele mai renumite zone comerciale și de cele mai la modă cluburi sunt recomandate structurile din zona St. Moritz Dorf. În schimb pentru cei care vin în oraș în căutarea relaxării și a băilor termale, cea mai recomandată zonă este cu siguranță St. Moritz Bad. Pasionații de natură pot alege să se cazeze de-a lungul malului lacului St. Moritz de unde pot admira răsăritul care se reflectă în apele frumosului lac cu vedere la munții din jur.

În ceea ce privește viața de noapte, în St Moritz nu lipsesc barurile, discotecile, cluburile și saloanele exclusiviste. De asemenea, în funcție de perioada anului aici au loc diverse evenimente și festivaluri, la care cu siguranță merită participat.

Puteți ajunge în St Moritz cu avionul – cu zboruri din Zurich, Basel, Munchen sau Milano. Aeroportul Samedan, situat la aproximativ 5 km de St Moritz este considerat cel mai înalt din Europa.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *