Ministerul Afacerilor Externe

Ministrul afacerilor externe Luminiţa Odobescu a participat la reuniunea informală „Snow Meeting 2024”

Politica

Ministrul afacerilor externe Luminiţa Odobescu a participat joi, 11 ianuarie 2024, la invitaţia ministrului afacerilor externe al Lituaniei, Gabrielius Landsbergis, la reuniunea informală Snow Meeting, pe teme de politică externă şi securitate. Reuniunea are loc la Trakai, în Lituania, în intervalul 11-12 ianuarie 2024.

Evenimentul a reunit miniştri de externe din state membre UE şi NATO, înalţi oficiali şi reprezentanţi ai mediului academic din Europa şi SUA şi a oferit prilejul unor dezbateri pe teme de interes major pentru actualul mediu internaţional de securitate: de la războiul de agresiune al Federaţiei Ruse împotriva Ucrainei, la viitoarea configurare a securităţii europene, aniversarea a 20 de ani de la extinderea NATO din 2004, următorul Summit NATO de la Washington din 2024 şi cooperarea cu regiunea Asia-Pacific.

În intervenţiile sale, ministrul afacerilor externe Luminiţa Odobescu s-a referit la implicaţiile agresiunii Federaţiei Ruse asupra Ucrainei şi a subliniat necesitatea consolidării sprijinului oferit Kievului. A evidenţiat, de asemenea, importanţa păstrării unităţii şi coerenţei de acţiune europene şi transatlantice, ca pas indispensabil pentru contracararea comportamentului agresiv şi revizionist al Moscovei.

Totodată, ministrul de externe român a subliniat nevoia de a acţiona susţinut în vederea protejării ordinii internaţionale bazate pe reguli, în contextul unui climat internaţional deteriorat de crize multiple.

Direcţia Purtător de Cuvânt şi Relaţii cu Mass-media

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *