comisia europeana

Statele membre UE au finalizat schema pentru achiziţionarea în comun de muniţii pentru Ucraina

Externe

Statele membre ale Uniunii Europene au finalizat miercuri o schemă pentru achiziţionarea în comun de muniţii pentru Ucraina, după săptămâni de divergenţe legate de acordarea contractelor, spre iritarea liderilor de la Kiev, potrivit Reuters.

Ambasadorii celor 27 de stat membre au aprobat acordul în cadrul reuniunii COREPER (Comitetul reprezentanţilor permanenţi pe lângă UE).

Suedia, care asigură preşedinţia semestrială prin rotaţie a Consiliului UE, a declarat că ambasadorii statelor membre au aprobat decizia ”de a sprijini forţele armate ucrainene cu 1 miliard de euro pentru achiziţionarea comună de muniţii şi rachete”.

Schema de achiziţii comune face parte dintr-un efort mai amplu al UE de a obţine un milion de obuze pe an cu scopul refacerii stocurilor naţionale, dar şi pentru a ajuta Ucraina.

Ţările membre conveniseră deja să limiteze schema la companii din Uniunea Europeană şi din Norvegia, ţară ce are legături economice strânse cu blocul comunitar, dar mai mulţi diplomaţi au afirmat că Franţa, care susţine consolidarea sectorului apărării european, a insistat ca însăşi producerea muniţiilor să aibă loc în Europa. Această poziţie a provocat nemulţumirea altor ţări din UE, printre care statele est-europene, ţările baltice, Germania şi Olanda, care s-au declarat sceptice. Ele susţin că industria europeană nu are capacitatea de a produce suficiente obuze rapid, fără a utiliza componente din afara Uniunii Europene.

Luna trecută, ministrul de externe ucrainean Dmitro Kuleba şi-a exprimat frustrarea faţă de faptul că acordul nu a fost încă pus în practică, avertizând că respectivul ”cost al inacţiunii este măsurat în vieţi umane”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *