alimente

Statele UE – obligate să reducă grasimile trans din alimente

Social

De la 1 aprilie 2021 toate statele din Uniunea Europeană sunt obligate să limiteze cantitatea de grăsimi trans artificiale din alimente, potrivit unui regulament adoptat recent de Comisia Europeană.

Acizii trans sunt cele mai nocive grăsimi din alimente, considerate responsabile pentru declanșarea unor afecțiuni (boli cardiovasculare, accident vascular cerebral, diabet, cancer, Alzheimer) ce provoacă anual 50.000 de decese în Europa. Produsele alimentare care nu sunt conforme nu vor mai putea fi introduse pe piață după data de 1 aprilie 2021.

Măsura vizează alimentele bogate în grăsimi procesate, precum margarina, produsele de tip fast food, mezelurile, produsele de patiserie, prăjiturile, biscuiții, popcornul pentru microunde, chipsurile, mâncarea semi-preparată sau supele la plic.

Vor fi permise cel mult 2 grame la 100 de grame de grăsime din produs. Cele cu limita depăşită nu vor mai fi putea fi vândute peste doi ani.

Dacă citim eticheta, putem afla dacă produsul conţine grăsimi trans. Formulări de genul acizi graşi trans, grăsimi vegetale hidrogenate sau parţial hidrogenate arată că sunt substanţe nocive pentru sănătate. Sunt însă şi produse pe care nu este indicat tipul de grăsime folosit.

Danemarca, Elveția, Austria, Islanda, Norvegia și Ungaria au impus limitarea grasimilor nocive înainte ca regula să fie adoptată de Comisie. Şi în Parlamentul României există un proiect de lege cu limita de 2 grame, blocat însă de un an şi jumătate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *