ue-uk

Marea Britanie – participă la alegerile europarlamentare

Externe

Vicepremierul britanic, David Lidington a anunțat, marți, că Marea Britanie va participa la alegerile europarlamentare, după ce discuțiile dintre conservatori și laburiști au ajuns într-un impas și nu mai este timp ca parlamentul britanic să ratifice un acord până pe 23 mai.

„În mod regretabil, nu va fi posibil să finalizăm acet procest înainte de data alegerilor europene… Deci, acum vom merge mai departe”, a declarat ministrul Cabinetului de Miniștri, David Lidington.

„Vom întări eforturile noastre… pentru a încerca să ne asigurăm că întârzierea după aceea este cât mai scurtă posibil. În mod ideal, am dori să ne aflăm într-o situație în care acei deputați din Marea Britanie nu își vor lua niciodată locurile în Parlamentul European, cu siguranță vor face ca acest lucru să se întâmple înainte de vacanța de vară”, a mai spus acesta, potrivit Reuters.

Theresa May, liderul Partidului Conservator (centru-dreapta), pregăteşte “scenariile” pentru situaţia în care Guvernul nu va putea evita convocarea de către Parlament a unui nou referendum. John McDonnell, un lider al Partidului Laburist (centru-stânga, opoziţie), a argumentat că este “foarte posibil” ca aprobarea Acordului Brexit în Camera Comunelor să fie condiţionată de organizarea unui nou plebiscit pe tema acestuia.

“Conservatorii ar trebui să admită că, dacă va fi aprobat un acord, probabil un număr mare de parlamentari vor cere un nou vot public”, a subliniat McDonnell. Theresa May negociază cu opoziţia laburistă pentru a obţine susţinerea necesară aprobării Acordului Brexit în Camera Comunelor.

Consiliul European a decis amânarea ieşirii Marii Britanii din UE până pe 31 octombrie 2019. În cazul în care Marea Britanie nu decide ieşirea din UE până la alegerile europarlamentare programate în mai, va trebui să participe la scrutin.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *