f 35

Statele Unite aprobă vânzarea de avioane F-35 către Coreea de Sud

Externe

Statele Unite au aprobat vânzarea de avioane de luptă F-35 către Coreea de Sud, un contract în valoare de 5,06 miliarde de dolari, în pline tensiuni cu Coreea de Nord, a anunţat miercuri Departamentul de Stat, potrivit AFP.

Contractul, notificat Congresului, prevede vânzarea către Seul a unui număr de până la „25” de exemplare din acest avion de vânătoare fabricat de Lockheed Martin, considerat cel mai performant de pe piaţă şi dotat cu tehnologie stealth.

Vânzarea „va spori capacitatea Coreei de Sud de a face faţă ameninţărilor actuale şi viitoare, furnizând o capacitate de apărare credibilă pentru a descuraja agresiunea în regiune şi pentru a asigura interoperabilitatea cu forţele americane”, potrivit unui comunicat al Departamentului de Stat.

Aceasta nu va schimba „echilibrul militar în regiune”, a subliniat sursa.
Coreea de Sud foloseşte avioane F-35 din 2018. Statele Unite aprobă vânzarea acestor avioane doar către cei mai apropiaţi parteneri ai săi, Turcia, de exemplu, fiind exclusă din programul F-35 după ce a cumpărat din Rusia un sistem de apărare antirachetă. Vânzarea are loc într-un moment de tensiuni cu Phenianul, care a lansat miercuri alte două rachete balistice cu rază scurtă de acţiune miercuri şi al cărui lider, Kim Jong Un, se află în Rusia pentru un summit cu preşedintele Vladimir Putin.

Coreea de Nord şi-a înmulţit testele de arme interzise de la începutul anului, cel mai recent dintre acestea, pe 30 august, incluzând, de asemenea, două rachete balistice cu rază scurtă de acţiune.
Statele Unite şi Coreea de Sud efectuează în mod regulat manevre militare, cea mai recentă dintre acestea, în august, stârnind furia Phenianului.

Seulul şi Washingtonul spun că aceste manevre sunt de natură defensivă şi au ca scop întărirea cooperării dintre aliaţi. Statele Unite şi-au consolidat recent legăturile cu Japonia şi Coreea de Sud, preşedintele Joe Biden primindu-i pe liderii acestora în august la Camp David.
Legea americană prevede că Departamentul de Stat aprobă vânzările de arme către ţări terţe şi informează Congresul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *