SUA  au condamnat atacurile Iranului în Pakistan, Irak şi Siria

Externe

Statele Unite au condamnat, miercuri, recentele atacuri iraniene în Irak, Siria şi Pakistan, în timp ce Teheranul a asigurat că acţionează împotriva „grupurilor teroriste anti-iraniene”, informează AFP.

„Condamnăm aceste lovituri”, a declarat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Matthew Miller, denunţând faptul că Iranul „a încălcat graniţele suverane ale vecinilor săi în ultimele zile”.

Pakistanul a acuzat miercuri Teheranul de comiterea unui atac aerian care a ucis doi copii pe teritoriul său, după raiduri similare efectuate în Irak şi Siria de către Iran împotriva a ceea ce regimul de la Teheran a spus că sunt „grupări teroriste anti-iraniene”. Islamabad a considerat atacul, care a avut loc marţi seara în apropiere de graniţa comună, „total inacceptabil” şi nejustificat.

Ministrul iranian de Externe, Hossein Amir-Abdollahian, a insistat că forţele armate ale Republicii Islamice au vizat „grupul terorist iranian” Jaish al-Adl din Pakistan.
Marţi, Iranul a lansat atacuri cu rachete asupra a ceea ce susţine că sunt cartiere generale „de spionaj” şi ţinte „teroriste” în Siria şi Kurdistanul autonom din Irak.

Aceste atacuri iraniene au loc într-un moment în care Orientul Mijlociu este zguduit de războiul dintre mişcarea islamistă palestiniană Hamas şi Israel în Fâşia Gaza şi atacurile rebelilor houthi din Yemen în Marea Roşie.
Purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat a denunţat din nou faptul că Iranul „pretinde că trebuie să ia aceste măsuri pentru a lupta împotriva terorismului”, în timp ce Teheranul este „principalul finanţator al terorismului în regiune, principalul finanţator al instabilităţii în regiune”.

Statele Unite au desfăşurat în ultimele săptămâni propriile atacuri împotriva grupărilor pro-iraniene din Irak şi, mai recent, împotriva rebelilor houthi din Yemen, susţinând că acţionează în deplină legitimitate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *