SUA  – Camera Reprezentanţilor votează pentru reluarea livrărilor de arme către Israel

Externe

Camera Reprezentanţilor din SUA a votat în favoarea unui proiect de lege menit să-l forţeze pe preşedintele Joe Biden să reia livrările de arme către Israel, care a fost întrerupt, potrivit DPA.

Biden anunţase anterior că se va opune prin veto proiectului de lege dacă va trece de Congres. Textul solicită administraţiei sale să pună rapid în aplicare toate transferurile de arme către Israel care au fost deja autorizate de Congres.

În prezent, SUA reţin livrarea de muniţie din cauza acţiunilor Israelului în oraşul Rafah din sudul Fâşiei Gaza.
Casa Albă a precizat în repetate rânduri că respinge o ofensivă majoră a armatei israeliene în oraş, care este supraaglomerat cu persoane strămutate intern din alte părţi ale Fâşiei Gaza.

Săptămâna trecută, Biden a ameninţat Israelul că o ofensivă terestră majoră ar putea avea consecinţe asupra livrărilor de arme americane. Ulterior, înalţi oficiali ai administraţiei au încercat să liniştească Israelul şi au clarificat faptul că SUA se află în spatele Israelului şi că este vorba doar despre această singură livrare.

În acelaşi timp, au existat relatări despre o nouă livrare de arme către Israel.
„Am fost foarte vocali şi clari cu privire la preocupările noastre în legătură cu o operaţiune militară majoră în Rafah timp de săptămâni, de luni de zile”, a confirmat joi purtătoarea de cuvânt a lui Biden, Karine Jean-Pierre. „Acesta este un lucru care ne îngrijorează”, a spus ea.

Casa Albă acceptă în continuare asigurările israeliene că desfăşurarea actuală a armatei israeliene în Rafah este „limitată”, a adăugat ea.
Preşedintele republican al Camerei Reprezentanţilor, Mike Johnson, l-a acuzat pe Biden că a întors spatele Israelului.
„Decizia administraţiei Biden de a reţine armele este catastrofală şi este împotriva voinţei Congresului”, a scris Johnson pe platforma de socializare X.

„Odată cu adoptarea Legii din Israel privind sprijinul pentru asistenţa de securitate, trimitem un mesaj clar de solidaritate şi sprijin Israelului şi cerem livrarea urgentă de arme de apărare celui mai important aliat al nostru din Orientul Mijlociu”, a scris el.
Johnson a numit ameninţarea lui Biden de a se opune prin veto legislaţiei un „act de trădare faţă de cel mai apropiat aliat al nostru din regiune”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *