SUA iau măsuri pentru a-l proteja pe prințul moștenitor saudit Mohammed bin Salman în procesul intentat pentru uciderea lui Khashoggi

Actualitate

Administrația Biden a stabilit că prințului moștenitor al Arabiei Saudite, Mohammed bin Salman, ar trebui să i se acorde imunitate într-un caz în justiţie, introdus împotriva lui de logodnica jurnalistului de la Washington Post Jamal Khashoggi, despre care administrația a spus că a fost ucis la comanda prințului, scrie CNN.

Avocații Departamentului de Justiție au făcut un dosar la cererea Departamentului de Stat, deoarece bin Salman a fost recent numit prim-ministru saudit și, prin urmare, se califică pentru imunitate ca șef al unui guvern străin, se arată în cerere. Documentul a fost depus joi seara târziu, chiar înainte de termenul limită stabilit de instanță pentru ca Departamentul de Justiție să își prezinte opiniile în instanță cu privire la problema imunității și alte argumente pe care prințul le-a formulat pentru respingerea procesului.

Mohammed bin Salman, prim-ministrul Regatului Arabiei Saudite, este șeful guvernului în exercițiu și, prin urmare, este imun la acest proces”, se arată în dosar, în timp ce aminteşte de crima „odioasă”.
Este posibil ca decizia să provoace o reacție furioasă. Casa Albă a sperat că vizita din iulie a președintelui Joe Biden în Arabia Saudită va restabili relația dintre SUA și Arabia Saudită, dar de atunci, relațiile au continuat să se înrăutească.

Relația este reevaluată, a spus Casa Albă, în urma unei reduceri a producției de petrol de către OPEC+ condusă de Arabia Saudită, pe care administrația a văzut-o ca un afront direct la adresa SUA. Membrii Congresului, deja înfuriați de scăderea petrolului, probabil că vor fi înfuriați și mai mult dacă prințului i se va oferi imunitate, scrie CNN.

Hatice Cengiz, logodnica lui Khashoggi, și organizația pentru drepturile omului din Washington pe care a fondat-o regretatul jurnalist, DAWN, au intentat inițial procesul împotriva lui bin Salman și a altor 28 de persoane în octombrie 2020 la Curtea Districtului Federal de la Washington, DC. Ei susțin că echipa de asasini l-a „răpit, legat, drogat, torturat și asasinat” pe Khashoggi la consulatul saudit din Istanbul și apoi i-a dezmembrat cadavrul. Rămășițele sale nu au fost găsite niciodată.

Directorul executiv al DAWN, Sarah Leah Whitson, a numit cererea de imunitate un „șocantă” și o „concesiune masivă” a SUA către Arabia Saudită.
„Este dincolo de ironie faptul că președintele Biden a oferit acum o asigurare de impunitate pentru Mohammed bin Salman, ceea ce este exact opusul a ceea ce a promis el că va face pentru a-i trage la răspundere pe ucigașii lui Jamal Khashoggi”, a spus Whitson pentru CNN.

Un raport al comunității de informații americane despre uciderea lui Khashoggi, publicat în februarie 2021, când Biden a preluat mandatul, a spus că bin Salman a aprobat operațiunea de capturare şi ucidere a jurnalistului care s-a încheiat cu uciderea și dezmembrarea acestuia.

Bin Salman a negat acuzațiile și a cerut imunitate de urmărire penală, susținând că diferitele sale poziții guvernamentale și regale îi oferă imunitate și îl scot în afara jurisdicției curților americane.
Dar, în calitate de prinț moștenitor, bin Salman nu avea dreptul la imunitate suverană, care i-ar include în mod normal doar pe șefi de stat, șefi de guvern sau un ministru de externe, funcţii pe care bin Salman nu l-a ocupat.

Apoi, cu doar câteva zile înainte ca administrația Biden să pună în discuţie problema imunității, bin Salman a fost promovat prim-ministru de către tatăl său, regele Salman, care ocupă în mod normal această funcție.
Acesta a fost un „truc” pentru a asigura așa-numita imunitate a șefului de stat, a spus Whitson de la DAWN, după care Departamentul de Justiție a cerut o amânare.

Acum, că bin Salman este prim-ministru, „guvernul ar trebui să recomande că are dreptul la imunitate”, a spus profesorul de drept William Dodge de la Facultatea de Drept de la Universitatea din California Davis, care a scris anterior că prințul nu are dreptul la imunitate. „Este aproape automat”, a spus Dodge, adăugând: „Cred că de aceea a fost numit prim-ministru – pentru a scăpa de asta”.

Departamentul de Stat nu a fost obligat să stabilească imunitatea, dar a fost invitat să facă acest lucru de către instanță. Un purtător de cuvânt a spus că cererea lor ca bin Salman să primească imunitate se bazează pe dreptul comun și internațional, mai degrabă decât pe o reflectare a legăturilor sau eforturilor diplomatice actuale.

„Această sugestie de imunitate nu reflectă o evaluare a fondului cauzei. Nu vorbește despre o politică mai largă sau despre starea relațiilor”, a declarat un purtător de cuvânt al departamentului pentru CNN. „Aceasta a fost o decizie pur legală.”

Ambasada Arabia Saudită din Washington, DC, nu a răspuns imediat unei solicitări de comentarii.
Bin Salman a cerut, de asemenea, imunitate într-un caz împotriva lui intentat de către fostul oficial saudit de combatere a terorismului Saad Aljabri, care l-a acuzat pe prinț că a trimis o echipă pentru a-l ucide în Canada la doar câteva zile după uciderea lui Khashoggi. Cauza a fost respinsă din alte motive de aceeași instanță.

„După ce și-a încălcat angajamentul de a-l pedepsi pe MBS pentru asasinarea lui Khashoggi, administrația Biden nu numai că l-a protejat pe MBS de răspunderea în instanțele americane, dar i-a eliberat efectiv licența de a ucide mai mulți detractori și a anunţat în acest fel că nu va fi niciodată tras la răspundere”, a declarat fiul lui Aljabri, Khalid pentru CNN.

Casa Albă a fost criticată pentru călătoria lui Biden în Arabia Saudită în iulie, când președintele l-a lovit stângaci cu pumnul pe prințul moștenitor, despre care a spus că este încă responsabil pentru uciderea lui Khashoggi. Biden a spus că a abordat crima la începutul întâlnirii lor și că prințul a continuat să nege că este responsabil.
Raportul de patru pagini al comunității de informații din SUA, publicat în 2021, spunea că echipa de 15 persoane saudite care a sosit la Istanbul în octombrie 2018, când Khashoggi a fost ucis, includea membri asociați cu Centrul Saudit pentru Studii și Afaceri Media (CSMARC) de la Curtea Regală, condus de un consilier apropiat al lui bin Salman, precum și de „șapte membri ai serviciului de protecție personală de elită al lui Muhammad bin Salman, cunoscut sub numele de Forța de Intervenție Rapidă”.

Raportul menționa că bin Salman îl privea pe Khashoggi ca pe o amenințare la adresa Regatului „și susținea pe scară largă utilizarea măsurilor violente, dacă este necesar, pentru a-l reduce la tăcere”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *