Rusia speră la un  schimb de deținuți cu SUA

Externe

Rusia a afirmat vineri că speră că un schimb de deţinuţi cu Statele Unite, ce l-ar viza mai ales pe traficantul de arme rus Viktor Bout, va putea avea loc, transmit AFP şi Reuters.

„Sper că perspectiva (unui schimb) nu doar este de actualitate, ci se întăreşte, şi că va veni momentul în care vom obţine un acord concret”, a declarat viceministrul de externe Serghei Riabkov, citat de agenţiile de presă ruse.
Riabkov a afirmat că au loc negocieri ‘în mod profesionist’, printr-un „canal special dedicat”.

Aceste declaraţii intervin la o zi după anunţul privind transferul într-o colonie penitenciară din Rusia al baschetbalistei americane Brittney Griner, arestată la Moscova şi condamnată pentru „trafic de droguri”.
Susţinătorii săi denunţă un dosar politic, acuzând autorităţile ruse că o ţin ostatică în contextul tensiunilor ruso-americane legate de Ucraina.

Între Moscova şi Washington au loc de mai multe luni discuţii în jurul unui schimb care i-ar implica pe Brittney Griner şi alţi americani aflaţi în detenţie în Rusia, care, la rândul său, speră să-l recupereze pe Viktor Bout.
Acesta, supranumit „negustorul morţii”, a fost arestat în Thailanda în 2008 şi în prezent execută o condamnare la 25 ani de închisoare în SUA.

Rusia a reproşat de câteva ori Statelor Unite că fac declaraţii politice legate de negocierile privind un schimb de deţinuţi, Moscova cerând ca acestea să rămână secrete.
„Deocamdată, nu am găsit un numitor comun, dar este incontestabil că Viktor Bout face parte dintre cei vizaţi de discuţii şi sperăm într-un rezultat pozitiv”, a mai afirmat Riabkov.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *