SUA – Şeful Camerei Reprezentanţilor negociază cu Casa Albă pe tema ajutorului pentru Ucraina

Externe

Preşedintele Camerei Reprezentanţilor, Mike Johnson, negociază cu Casa Albă, pregătindu-se pentru sarcina ingrată pentru el de a avansa în Cameră rezoluţia cu privire la finanţarea militară pentru Ucraina şi Israel, a declarat joi un republican de rang înalt din Cameră, citat de Associated Press.

Liderul republicanilor din Cameră, Steve Scalise, a declarat reporterilor că Mike Johnson discută cu oficiali de la Casa Albă despre un pachet care să se abată de la pachetul iniţail de securitate externă votat de Senat, de 95 de miliarde de dolari, şi să includă mai multe cereri republicane. Acest pas vine după ce Johnson a amânat luni de zile avansarea ajutorului care ar furniza muniţia şi armamentul de care Kievul are nevoie disperată. El a încercat să găsească momentul potrivit pentru a avansa un pachet care să nu aducă pentru republicani consecinţe politice nefaste.
“Nu s-a ajuns la niciun acord”, a declarat Scalise. “Evident, ar trebui să se ajungă la un acord nu doar cu Casa Albă, ci şi cu propriii noştri membri”, a recunoscut el.

Johnson este prins într-o tabără republicană profund divizată în ceea ce priveşte sprijinul pentru Ucraina, precum şi între doi candidaţi prezidenţiali în dezacord cu privire la poziţia SUA faţă de restul lumii. Preşedintele Joe Biden i-a certat în repetate rânduri pe republicani pentru că nu ajută Ucraina, spunând că fac jocurile preşedintelui rus Vladimir Putin şi că afectează securitatea SUA. Între timp, Donald Trump, prezumtivul candidat republican, a declarat că ar negocia încheierea conflictului, în timp ce încearcă să împingă SUA către o poziţie mai izolaţionistă.

Preşedintele republican al Camerei urmează să se deplaseze vineri la clubul Mar-a-Lago din Florida al fostului preşedinte pentru a se întâlni cu Trump, pe care l-a consultat în ultimele săptămâni cu privire la finanţarea pentru Ucraina pentru a-i obţine sprijinul – sau cel puţin pentru a-l împiedica să se opună în mod deschis pachetului.
Senatorul Markwayne Mullin, un republican din Oklahoma care lucrează îndeaproape cu aleşii din Camera Reprezentanţilor, a declarat săptămâna aceasta că el şi Trump au vorbit cu Johnson “în amănunt” despre cum să avanseze ajutorul pentru Ucraina. Nu este clar dacă Trump va acorda vreun sprijin politic, dar Mullin a declarat că spera să îl convingă pe fostul preşedinte să susţină pachetul, mai ales acum că postul lui Johnson este în joc.

Reprezentanta Marjorie Taylor Greene, o republicană din Georgia, a ameninţat că va încerca să îl înlăture pe Johnson din funcţia de preşedinte al Camerei şi a avertizat că avansarea finanţării pentru Ucraina ar ajuta la consolidarea argumentului său că aleşii republicani ar trebui să aleagă un nou preşedinte al Camerei.

Între timp, Johnson a purtat discuţii cu Casa Albă cu privire la o legislaţie care ar structura o parte din finanţarea pentru Kiev sub formă de împrumuturi, ar deschide calea pentru ca SUA să acceseze activele îngheţate ale băncii centrale ruseşti şi ar include alte schimbări de politică. De asemenea, Johnson a făcut presiuni pentru ca administraţia Biden să ridice moratoriul privind aprobările pentru exporturile de gaze naturale lichefiate. El a cerut, de asemenea, schimbări de politică la frontiera SUA cu Mexicul.

“Lumea devine mai periculoasă cu Rusia la Kiev”, a declarat reprezentantul Don Bacon, un republican care susţine ajutorul acordat Ucrainei. “Aşa că trebuie doar să găsim o modalitate inteligentă de a adopta un proiect de lege pe care să îl putem vota şi trimite înapoi la Senat”, a arătat el.

Cu toate acestea, Johnson se confruntă cu o rebeliune practic deschisă din partea unui grup de conservatori intransigenţi din Cameră care sunt nemulţumiţi de modul în care el a condus Camera. Cu o majoritate subţire şi divizată, Johnson a fost nevoit să lucreze cu democraţii pentru a avansa practic orice lege majoră. Liderul democraţilor din Camera Reprezentanţilor, Hakeem Jeffries, a declarat joi că “singura cale de urmat” pentru Cameră este un vot asupra pachetului de securitate naţională al Senatului. El a sugerat, de asemenea, că democraţii l-ar ajuta pe Johnson să păstreze funcţia de preşedinte al Camerei, dacă va face acest lucru.

În timp ce democraţii au făcut presiuni asupra lui Johnson pentru a supune la vot pachetul Senatului, aceştia ar putea fi, de asemenea, divizaţi în privinţa votului, deoarece un număr tot mai mare se opun trimiterii de armament ofensiv Israelului în timp ce acesta este angajat într-o campanie în Gaza care a ucis mii de civili.

Administraţia Biden, care ar superviza orice finanţare militară, a emis avertismente severe către premierul israelian Benjamin Netanyahu că sprijinul viitor al SUA depinde de implementarea rapidă a unor noi măsuri de protecţie a civililor şi a lucrătorilor umanitari.

“Dacă vrem să împiedicăm să-i oferim lui Putin o victorie în Europa, Camera ar trebui să facă ceea ce este corect pentru democraţie şi să adopte acum pachetul de ajutor al Senatului”, a declarat joi liderul majorităţii din Senat, democratul Chuck Schumer, într-un discurs în plen.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *