SUA – Senatul a aprobat proiectul de lege care ar putea duce la interdicția aplicației TikTok

Lifestyle

Senatul SUA a aprobat proiectul de lege controversat care ar putea duce la interdicția aplicației TikTok, potrivit BBC. Această nouă lege dă companiei proprietare a aplicației, ByteDance, nouă luni să-și vândă acțiunile, în caz contrar aplicația urmând să fie interzisă pe teritoriu american.

Proiectul de lege urmează, să ajungă la președintele Joe biden pentru promulgare. Liderul de la Casa Albă a confirmat că va promulga legea imediat ce ea ajunge pe biroul său. ByteDance a declarat pentru BBC că nu are, la acest moment, o strategie față de această decizie americanilor.

Compania spunea anterior că se va opune oricărei tentative de a o obliga să-și vândă acțiunile la TikTok. Dacă SUA vor reuși să oblige compania să-și vândă acțiunile, orice acord va avea nevoie și de aprobarea autorităților chineze, însă regimul de la Beijing a promis că se va opune unei astfel de decizii. Analiștii spun că procedura ar putea să dureze ani de zile.

Măsura vine ca parte a unui pachet de patru proiecte normative, incluzând și ajutorul militar pentru Ucraina, Israel, Taiwan și alți parteneri ai SUA din regiunea Indo-Pacificului. Susținerea ei a fost largă și bipartizană în Senat – 79 de senatori au votat pentru, în timp ce doar 18 s-au opus.

„Timp de ani de zile am permis Partidului Comunist Chinez să controleze una dintre cele mai populare aplicații din America, iar asta a fost periculos”, a declarat senatorul republican Marco Rubio.
„O nouă lege va obliga propritarul chinez să vândă aplicația. E o mișcare bună pentru America”, a adăugat acesta. Temeri că datele a milioane de americani ar putea ajunge în mâinile regimului de la Beijing au condus aceste eforturi ale Congresului de a separa TikTok de propritarii săi chinezi.

Săptămâna trecută, compania susținea că legea va „călca în picioare dreptul la liberă exprimare al 170 de milioane de americani, va devasta șapte milioane de companii și va bloca o platformă care contribuie cu 24 de miliarde de dolari anual la economia SUA”.

Directorul său executiv, Shou Zi Chew, declara, luna trecută, că firma va continua să facă tot ce poate, inclusiv prin „exercitarea drepturilor sale” să protejeze platforma. Shou a fost interogat de Congres pe această temă de două ori în mai puțin de un an, iar în cadrul acestor înfățișări a încercat să minimalizeze legăturile aplicației, dar și ale sale, cu autoritățile chineze.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *