Statele Unite

SUA – sprijină Israelul să construiască aşezările evreieşti din Cisiordania

Externe

Statele Unite au susţinut luni dreptul Israelului să construiască aşezări evreieşti în teritoriile ocupate din Cisiordania, potrivit unui anunţ al secretarului de Stat Mike Pompeo, abandonând poziţia din ultimele patru decenii a Washingtonului că acestea ”contravin legislaţiei internaţionale”; Uniunea Europeană a reacţionat afirmând că aşezările sunt ilegale, conform legislaţiei internaţionale, transmite Reuters.

Anunţul făcut de secretarul de Stat Mike Pompeo reprezintă o victorie pentru premierul israelian Benjamin Netanyahu, care încearcă să rămână la putere după două rânduri de alegeri neconcludente care au avut loc în acest an, şi o înfrângere pentru palestinieni.

Negociatorul palestinian Saeb Erekat a spus că administraţia Trump riscă ”să înlocuiască legislaţia internaţională cu legea junglei”.

Uniunea Europeană a anunţat luni că în continuare consideră că aşezările israeliene din teritoriile palestiniene ocupate sunt ilegale potrivit legislaţiei internaţionale şi erodează perspectivele unei păci durabile.

”UE cere Israelului să oprească toate activităţile din aşezări, în conformitate cu obligaţiile sale de putere ocupantă”, a afirmat şefa politicii externe a UE, Federica Mogherini, într-un comunicat.

Ministrul de Externe al Iordaniei, Ayman Safadi, a spus că schimbarea politicii americane ”ar avea consecinţe periculoase” pentru perpectivele de relansare a discuţiilor pentru pace şi a descris aşezările ”o încălcare flagrantă a legislaţiei internaţionale şi a rezoluţiilor Consiliului de securitate al Naţiunilor Unite”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *