Tabarca – cea mai mică insulă locuită din Spania

Lifestyle Travel

Tabarca este cea mai mică insulă locuită din Spania (provincia Alicante) situată în Marea Mediterană foarte aproape de orașul Santa Pola, a cărei activitate economică principală este turismul, mai ales pe timpul verii.
Cu doar 1,8 km lungime și 400 m lățime, populația insulei crește de la doar 55 de locuitori iarna, la peste 3.000 de vizitatori pe zi vara, toți căutând să experimenteze frumusețea naturală a insulei cu peisaje sale spectaculoase, atmosfera prietenoasă și apele cristaline.

Tabarca este Sit de Interes Cultural tocmai datorită acestui amestec de natură exuberantă și frumusețe care a privit mereu spre mare. Pe lângă atracțiile naturale, insula are, de asemenea un oraș mic ce găzduiește un număr mare de atracții, care vorbesc despre trecutul său.

Această insulă a fost declarată Sit Istoric-Artistic în anii 1960. Moștenirea sa este unul dintre lucrurile esențiale atunci când îl vizitați. Unul dintre lucrurile care pot fi apreciate sunt zidurile antice care delimitau defensiv perimetrul insulei, a căror construcție a fost ordonată în 1760 de regele Carlos al III-lea.

Zidurile au trei intrări: poarta San Rafael, San Gabriel și San Miguel. Străduțele înguste (unde vă puteți plimba pentru a vă bucura de magazinele din zonă), casele tipice vechi și frumoase, palmierii, stâncile din jurul insulei, zidul și fortificația, apa albastră și cristalină plină de pești și plante fac din Tabarca un mic paradis și una dintre cele mai unice insule.

Printre alte atracții interesante se numără:
Casa del Governatore (Casa Guvernatorului) – transformată în locuințe, a fost complet restaurată și încă mai păstrează etajele și arcadele din 1780;
Farul Tabarca – construit în 1854 este considerată un exemplu de inginerie romantică din secolul al XIX-lea. Pe vremuri a servit drept școală pentru paznicii farului, dar în prezent a funcționat și ca un far, până când a găzduit în interiorul său un laborator biologic de mare folos pentru Rezervația Marină;

Torre de San Jose – clădire militară construită în 1790 care a avut diverse utilizări de-a lungul istoriei sale ca: închisoare (secolul al XIX-lea), fortăreață de garnizoană, casă de gardă civilă și folosită în prezent ca depozit al institutului – Instituto de Ecología Litoral. Torre de San José este situat în centrul părții nelocuite a Insulei Tabarca;

Biserica San Pedro și San Pablo (1779) – înălțată pe coasta abruptă a orașului Tabarca avem această biserică de inspirație barocă foarte stilizată și în stil neoclasic. Biserica are două turnuri pătrate care servesc drept clopotniță. Alte detalii, precum ferestrele sale frumoase sau fațada principală, dezvăluie influențele sale în stil baroc. Poziția sa are un farmec aparte din multe motive, de acolo priveliștile spre mare sunt spectaculoase, în plus, subsolul său păstrează secrete importante, multe de descoperit. O mare parte din această biserică a fost construită cu pietre luate de pe insulă;

Muzeul – Museo Nueva Tabarca – găzduiește două săli, una pentru audiovizual și cealaltă pentru expoziții unde sunt colectate numeroase materiale (fotografii, planuri etc.) pentru a explica mai bine geografia, geologia și istoria insulei Tabarca, precum și relația acestui loc, dintre ființa umană și mediul marin.
O altă caracteristică intereseantă sunt apele turcoaz ale acestei mici insule care au fost declarate Rezervație Naturală Marină datorită calității și biodiversității florei și faunei lor. Tabarca a devenit, în 1986, prima rezervație marină a statului spaniol. Insula are cele mai frumoase ape cristaline, ideale pentru snorkelling și scufundări.

Așadar, Tabarca este unul dintre cele mai bune locuri din Alicante pentru a practica snorkeling. Totodată, este o încântare pentru iubitorii de scufundări datorită apelor sale cristaline care permit luminii să pătrundă în profunzime, acolo unde există o varietate bogată de faună și floră marină. Printre fauna marină se numără: homarii, dorada, chfalul, stele de mare, exemplare adulte de broască testoasă, etc.

De asemenea, nu puteți rata minunatele plaje. Pe insulă puteți găsi un număr mare de golfulețe și zone stâncoase unde vă puteți relaxa la plajă sau puteți face o baie bucurându-vă de un apus de soare incredibil.
Printre plaje se numără:
Playa de Tabarca – cunoscută pe plan local și ca Platja de l’Illa sau Plaja Centrală este cea mai vizitată deoarece este cea mai apropiată de centrul urban al insulei. În plus, are facilități precum magazine și restaurante unde vă puteți bucura de gastronomia locală;
Playa Grande – situată la sud-estul insulei (între far și cimitir) ete unul dintre cele mai uimitoare locuri naturale din Tabarca unde puteți roci de origine vulcanică;

Cala dels Birros – acest golf este situat în partea de sud orașului. Este perfect pentru snorkeling și pentru a vă pierde în minunile oferite de fundul Rezervației Marine;
Golful Cala del Francés – situat tot în sudul insulei, foarte aproape de piața centrală. Aici veți găsi o peșteră în care pătrund apele mării. Această peșteră se numește Cova del Llop Marí unde, în trecut, se refugiau grupuri de foci călugăr.
Pentru cei care preferă drumețiile, există o potecă care înconjoară insula și vă permite să contemplați peisajul de coastă și să urmăriți mișcările păsărilor marine.
De asemena, o plimbare până la Farul insulei( secolul al XIX-lea) vă va face să vă bucurați de unul dintre cele mai frumoase apusuri și răsărituri.,

În ceea ce privește gastronomia, Tabarca este renumită pentru preparatele sale excelente din orez, pește și fructe de mare. Felul de mâncare tipic al insulei este El Caldero Tabarquino (o tocană de pește delicioasă). Cu toate acestea, este posibil să găsiți multe variante de paella.Tabarca oferă o gamă bună de baruri și restaurante.

Cît privește cazarea, cu toate ca este forte mică, Tabarca se bucură de turism și oferă toate serviciile esențiale atât pentru o excursie de o zi, cât și pentru un sejur mai lung. Pe insulă există câteva hoteluri și pensiuni pentru care trebuie să faceți rezervare din timp, având în vedere capacitatea limitată de cazare. În sezonul estival, o alternativă este să alegeți să vă cazați în Santa Pola sau Alicante.

Cel mai bun mod de a ajunge pe insula Tabarca este cu barca din orașele Santa Pola și Alicante. Traseul cu barca către insulă durează 25 de minute de la Santa Pola, cel mai apropiat port.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *