Țara Galilor

Țara Galilor – marş pentru independenţă

Externe

Premieră la Cardiff – mii de oameni au ieșit în stradă pentru a cere independența Ţării Galilor. Organizatorii au descris ca fiind primul astfel de eveniment din istoria galezilor, informează The Guardian.

Unii protestatari au precizat că au fost susţinători ai independenţei toată viaţa iar alţii au afirmat că au fost convinşi de Brexit şi austeritate. Un sondaj recent pentru ITV Wales a arătat că 12% din populaţie susţine autonomia.

Marşul s-a încheiat cu intonarea imnului naţional iar Adam Price, liderul partidului naţionalist Plaid Cymru, a declarat că problemele galezilor ar putea fi rezolvate mai uşor dacă deciziile ar fi luate de galezi.

„Pentru mulţi ani, dorinţa noastră de a vedea o Ţara Galilor independentă a rămas una distantă. Dar lucrurile se schimbă, marşurile sunt din ce în ce mai amplei iar vocile mai puternice”, a afirmat el, potrivit The Guardian.

„Zeci de ani de neglijenţă din partea Westminster au rezultat în sărăcie şi investiţii insuficiente. O treime din copiii noştri trăiesc în sărăcie şi trebuie doar să vă uitaţi la haosul Brexitului ca să vedeţi că Westminster nu este potrivit pentru a guverna sau reprezenta Ţara Galilor”, susţine Price, conform publicaţiei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *