Târgul Pâinii de Ziua Satului Românesc

Lifestyle

Muzeul Naţional al Satului „Dimitrie Gusti” împreună cu Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale vă invită în perioada 22-24 septembrie 2023, să sărbătorim împreună Ziua Satului Românesc.

„Satul românesc este cheia înţelegerii noastre ca români în marele cor al naţiunilor europene, este locul în care trecutul se întâlneşte cu prezentul pentru a pregăti viitorul. Satul vorbeşte despre istoria profundă a ţării. El nu vorbeşte prin evenimente glorioase, nu reţine date istorice de anvergură, eroii satelor sunt anonimi, cel mai adesea; satul vorbeşte însă prin viaţa de zi cu zi a locuitorului, condiţionat încă de fertilitatea pământului, de ploi şi soare, de recoltele culese la finele anotimpurilor, care se scurg cu ritmicitate după ceasul cosmic al universului, nu după cel grăbit al omului modern.”, declară conf. Univ. Dr. Paula Popoiu, director general al Muzeului Naţional al Satului „Dimitrie Gusti” din Bucureşti.

Cu această ocazie, vizitatorii sunt invitaţi la Târgul Pâinii. Prin acest eveniment ne dorim să aducem în atenţia vizitatorilor complexitatea valenţelor alimentului care ocupă un loc important în orice civilizaţie; astfel, se subliniază atât rolul social al pâinii, de aducere împreună a comunităţilor, cât şi cel magico-ritualic, spiritual, de element apotropaic sau chiar oracular.

Sub variate forme, de la cea rotundă asociată simbolurilor solare, la cea împletită care aminteşte de dualismul universal, sau chiar antropomorfă (colindeţii sau bolindeţii), pâinea a însoţit marile evenimente din viaţa omului, marcând pragurile spre un nou început, ce se doreşte plin de prosperitate, speranţă, bucurie. Ea este prezentă la naşterea copilului, la nuntă, dar şi la înmormântare, văzută ca o trecere spre viaţa veşnică. Pâinea este element central al ritualului religios – darul suprem făcut de Dumnezeu omului, prin care se săvârşeşte unirea cu Iisus Hristos în Taina Euharistiei: „Luaţi, mâncaţi; acesta este Trupul Meu”.

Lumea pâinii vi se deschide în curtea Muzeului Satului, de Ziua Satului Românesc, spre a-i cunoaşte tainele şi puterile nebănuite, bucurându-vă de nenumăratele arome şi forme pe care le îmbracă, de la cea tradiţională, ce aminteşte de copilăria din curtea bunicilor, până la cele mai surprinzătoare creaţii. Vor fi prezenţi brutari artizani, producători, comunităţi, ambasade ale unor ţări cu misiune în România, care ne vor prezenta tradiţiile lor reunite în jurul pâinii noastre cea de toate zilele.

„Ziua Satului Românesc” a fost instituită prin Legea nr. 44/ 2020. „Ziua Satului Românesc poate fi organizată de către autorităţile administraţiei publice centrale şi locale, de către celelalte instituţii ale statului, de către persoane fizice sau juridice prin organizarea şi participarea la programe şi manifestări cu caracter social, cultural şi ştiinţific în scopul de a aprecia şi a promova satul românesc”, se menţionează în lege.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *