aur

Tezaurul României de la Moscova – adus la masa discuţiilor APCE de senatorul Titus Corlățean

Politica

Senatorul Titus Corlățean a ridicat problema Tezaurului României de la Moscova în cadrul reuniunii Comisiei pentru afaceri juridice și drepturile omului a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE).

În contextul participării sale la cea de-a treia parte a Sesiunii ordinare a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (Strasbourg, 19-23 iunie 2023), senatorul Titus Corlăţean, membru al Delegaţiei Parlamentului României la APCE, a avut o intervenţie, în cadrul reuniunii Comisiei APCE pentru afaceri juridice şi drepturile omului, la dezbaterea raportului cu tema: Dreptul la liberă informare: asigurarea accesului la documente istorice, raportor Klotilda Bushka (Albania, Grupul Socialiştilor, Democraţilor şi Verzilor). La dezbatere a participat şi iniţiatorul moţiunii pentru rezoluţie pe această temă, letonul Boriss Cilevics, fost membru al Adunării şi fost preşedinte al Comisiei APCE pentru afaceri juridice şi drepturile omului.

În intervenţia sa, senatorul Corlăţean a evocat subiectul arhivelor naţionale şi, pe un plan mai larg, al Tezaurului României de la Moscova. A prezentat istoria depozitării la Moscova, în perioada 1916-1917, în timpul Primului Război Mondial, a valorilor inestimabile ale Tezaurului României, inclusiv a arhivelor româneşti, colecţiei numismatice a Academiei Române, tablourilor de patrimoniu, cărţilor rare etc. deţinute încă ilegal şi imoral, de peste un secol de statul rus, în pofida nenumăratelor demersuri politice şi juridice întreprinse de statul român în relaţia bilaterală cu URSS şi, ulterior, cu Federaţia Rusă.

Reacţia solidară a membrilor comisiei a permis luarea deciziei de includere a subiectului Tezaurului României în proiectul de raport al APCE. Printre subiectele care vor face obiectul acestui proiect de raport se numără şi accesul la documente de arhivă, unele cu un anumit nivel de clasificare, care au aparţinut unor instituţii de securitate din fostele state comuniste, care atestă acţiunile de represiune, de control al vieţii private şi de intimidare, care au fost exercitate asupra cetăţenilor în societăţile totalitare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *