Theresa May

Theresa May – a anununțat că demisionează

Actualitate Externe

Theresa May, a anunţat, vineri, că pe data de 7 iunie va demisiona din funcţia de lider al Partidului Conservator şi de premier al Marii Britanii, scrie BBC.

Presa britanică cita încă de joi surse din Guvern, potrivit cărora Theresa May urma să îşi anunţe vineri plecarea din funcţie.

Decizia era așteptată de mai multă vreme în contextul în care premierul britanic nu a reușit să obțină aprobarea Parlamentului de la Londra asupra acordului Brexit, negociat de aceasta cu liderii de la Bruxelles. De altfel, eșecul ei a dus la amânarea Brexit-ului până la 31 octombrie, deși evenimentul ar fi trebuit să se producă încă din martie.

“Am făcut tot ce am putut pentru a realiza Brexit. Am făcut tot ce am putut pentru a îi convinge pe parlamentari să susţină acordul, dar din nefericire, nu am reuşit”, a spus May.

În plus, May a mai precizat că cel mai mare regret al său este că nu a reușit să scoată Regatul Unit din UE.

„Este si va rămâne întotdeauna un profund regret pentru mine faptul că nu am reușit să duc până la capat Brexitul. Succesorul meu va trebui să gasească o cale de urmat care să onoreze rezultatul referendumului. Pentru a reuși, el sau ea va trebui sa gasească consens în parlament, unde eu nu am reușit. Un astfel de consens va fi atins numai dacă cei din ambele părți ale dezbaterii sunt dispuși să facă compromisuri”.

La finalul discursului, ea a început să plângă, în timp ce spunea că a fost o onoare să servească ţara pe care o iubeşte.

Câțiva colegi de partid și-au anunțat deja intenția de a candida la șefia Guvernului britanic, cu Boris Johnson favorit.

Theresa May, în vârstă de 62 de ani, a preluat şefia guvernului în iulie 2016, la scurt timp după referendumul la care 52% dintre votanţi s-au pronunţat pentru ieşirea ţării din Uniunea Europeană.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *