banca

Trei bănci din China riscă sancţiuni americane

Externe

Trei mari bănci din China riscă să piardă accesul la sistemul financiar din SUA, după ce un judecător american a stabilit că acestea nu s-au conformat unor citaţii într-o anchetă privind încălcarea sancţiunilor impuse Coreei de Nord, informează The Washington Post.

Cele trei bănci nu au fost precizate de către judecător, însă detaliile din sentinţă sunt similare cu cele dintr-o acţiune civilă din 2017 împotriva Bank of Communications, China Merchants Bank and Shanghai Pudong Development Bank, potrivit sursei citate.

În urmă cu doi ani, Departamentul de Justiţie din SUA a acuzat băncile în cauză că au lucrat cu o companie din Hong Kong, care ar fi spălat pes­te 100 de milioane de dolari pentru Foreign Trade Bank din Coreea de Nord, scrie The Washington Post.

Un purtător de cuvânt al China Merchants Bank a declarat că are cunoştinţă de cele publicate de ziarul american, dar nu a putut comenta informaţia. Oficialii Shanghai Pudong Development Bank şi Bank of Communications nu au putut fi contactaţi pentru declaraţii.

China și SUA se află de mai multe luni în litigiu comercial din cauza unor probleme precum tarifele vamale, subvenţiile, tehnologia, proprietatea intelectuală şi securitatea cibernetică.

Guvernul SUA a plasat mai multe companii – printre care şi producătorul de echipamente tehnologice, Huawei, pe o listă neagră comercială, în timp ce China întocmeşte propria sa „listă de entităţi nesigure” a companiilor străine, grupuri şi persoane.

Preşedintele american Donald Trump şi omologul său chinez Xi Jinping se vor întâlni săptămâna aceasta la summitul G20 din Japonia, sperând să pună capăt războiului comercial care durează de 11 luni.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *