facebook

Turcia – amendează Facebook cu 282.000 de dolari

Externe

Rețeaua de socializare Facebook a fost amendată cu 1,6 milioane de lire turcești (cca. 255.000 de euro) în Turcia, pentru încalcarea reglementărilor privind protecția datelor, care a afectat aproape 300.000 de utilizatori, a anunțat joi Autoritatea pentru Protecția Datelor Personale (KVKK), transmite Reuters.

Conform autorităților de la Ankara, au fost încălcate reglementările privind protecția datelor în cazul unor informații personale ce vizează 280.959 de utilizatori turci, inclusiv numele, datele de naștere, domiciliul, istoricul căutarilor și alte date. Autoritatea pentru Protecția Datelor Personale nu a precizat ce s-a întamplat cu detaliile personale ale utilizatorilor afectați.

KVKK a explicat că a început verificarea posibilei încălcări a reglementarilor privind protecția datelor după ce Facebook nu a informat în legatură cu erorile inregistrate de unele din aplicațiile sale.

„S-a constatat că nu au fost luate măsurile necesare tehnice și administrative stabilite de lege pentru a preveni încalcarea reglementarilor privind protecția datelor și am amendat Facebook cu 1,6 milioane de lire turcești (255.000 euro) pentru că nu și-a indeplinit responsabilitățile privind protecția datelor. De asemenea, Facebook a primit o amendă suplimentară de 450.000 de lire turcești (peste 70.000 euro) pentru că nu a raportat autorităților încălcarea reglementarilor privind protecția datelor”, a afirmat Autoritatea pentru protecția datelor personale.

În aprilie, instituția amendase Facebook cu 1,65 milioane de lire turcești (peste 260.000 euro) din cauza accesului ilegal la date ale utilizatorilor.
În total, anul acesta rețeaua a primit de la autoritățile turce amenzi de 3,7 milioane de lire, adică aproape 600.000 de euro.

În iulie, Agenția de Protecție a Consumatorilor Americani a aplicat o amendă record de 5 miliarde de dolari pentru Facebook pentru că și-ar fi „înșelat” utilizatorii cu privire la controlul asupra vieții lor private, în special în cursul unei scurgeri masive de date personale spre firma britanică Cambridge Analytica, implicată în campania prezidențială a lui Donald Trump și cea pentru Brexit în Regatul Unit.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *