Turcia începe producția de gaze în Marea Neagră

Externe

Turkish Petroleum, compania de stat de petrol și gaze din Turcia, va începe joi, 20 aprilie, dezvoltarea zăcământului Sakarya din sectorul turcesc al Mării Negre la aproximativ trei ani după ce a făcut descoperirea, potrivit directorului său general, Melih Han Bilgin, potrivit Financial Times.

Primele livrări de la cel mai ambițios proiect de producție de energie din Turcia vin chiar înainte de alegerile prezidențiale din 14 mai, în care Erdoğan se află într-o cursă strânsă cu principalul său adversar, Kemal Kılıçdaroğlu. Luna trecută, Erdoğan a declarat că guvernul va reduce facturile la gaz pentru consumatori și întreprinderi, ca parte a unui efort de a ajuta la reducerea presiunilor asupra costurilor într-o perioadă în care inflația depășește 50 %.

Turcia este un importator masiv de energie și aproape tot gazul pe care îl consumă provine din străinătate, ceea ce face ca proiectul Sakarya să reprezinte un impuls semnificativ pentru sectorul energetic al țării. Importurile nete de energie ale Turciei, care includ petrolul, gazele și alte produse, au fost de 80 de miliarde de dolari anul trecut, ceea ce reprezintă un factor important al deficitului de cont curent, conform datelor băncii centrale.

Turkish Petroleum va începe săptămâna aceasta să livreze gaze din trei sonde de la zăcământul de gaze ultraprofund Sakarya, a declarat Bilgin joia trecută la o vastă instalație de procesare pe uscat, în apropiere de orașul Filyos de la Marea Neagră, unde muncitorii se grăbeau să se pregătească pentru ceremonia de lansare din această săptămână. Turcia dezvoltă proiectul împreună cu un consorțiu care include grupul american de servicii petroliere Schlumberger și Subsea 7, cu sediul în Marea Britanie.

Instalația va începe să producă 10 milioane de metri cubi de gaz pe zi după ce alte șapte sonde vor intra în funcțiune în septembrie, a declarat Bilgin. Această cantitate ar reprezenta aproximativ 7% din consumul total de gaze al Turciei anul trecut, potrivit calculelor Financial Times bazate pe datele Autorității de reglementare a pieței energiei.

O parte din gazul produs la acest sit va fi exportat, a declarat Bilgin, adăugând că vede „un potențial bun pentru piața europeană a gazelor”. Multe guverne de pe continent rămân îngrijorate în privința aprovizionării pentru iarna viitoare, în condițiile în care principalele conducte rusești sunt închise.

„Cu condițiile existente pe piață, cred că nu vom avea dificultăți în a găsi clienți”, a declarat Bilgin.
Turkish Petroleum, care a cheltuit 1,8 miliarde de dolari pentru prima fază a proiectului, intenționează să crească producția în anii următori.

Bilgin a declarat că speră ca producția să ajungă la 40 de milioane de metri cubi pe zi atunci când va funcționa la capacitate maximă. El a refuzat să comenteze cât vor costa fazele viitoare, dar a declarat că este încrezător că Turkish Petroleum ar putea asigura finanțarea, deoarece gazul este considerat un „combustibil de tranziție”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *