Turneul „50 States, One Community” – Vizita ambasadorului României în statul Oklahoma

Externe

Vizita ambasadorului României în statul Oklahoma. Întâlniri la nivel înalt cu guvernatorul şi alţi membri ai Cabinetului statal, discutarea de oportunităţi de cooperare în energie, agricultură şi cercetare. Invitat de Nadia Comăneci şi Bart Conner, ambasadorul a vizitat academia de sport şi a asistat la competiţia sportivă organizată de cei doi mari atleţi.

Turneul „50 States, One Community” al Ambasadei României în SUA a continuat, în perioada 11-13 februarie 2024, cu o vizită a ambasadorului Andrei Muraru în statul Oklahoma. Ambasadorul a avut întâlniri cu guvernatorul statului, Kevin Stitt şi alţi membri din conducerea statului Oklahoma, precum şi cu comunitatea de români şi consulul general onorific al României, Nadia Comăneci.

Cu ocazia vizitei, ambasadorul Andrei Muraru a fost invitat de către Nadia Comăneci să viziteze Academia de Gimnastică Bart Conner şi să asiste la competiţia de gimnastică „Nadia Comăneci International Invitational”, ajunsă la cea de-a 31-a ediţie, în cadrul căreia sute de copii au concurat şi au fost premiaţi. În cadrul festivităţii de premiere, Nadia Comăneci l-a invitat pe ambasadorul României să ofere premiul special „Nadia Comăneci”.

În cadrul întrevederii cu guvernatorul Kevin Stit, la care au participat şi secretarul de stat din Oklahoma, Josh Cockroft, secretarul agriculturii, Blayne Arthur, secretarul pentru energie şi mediu, Ken McQueen şi secretarul afacerilor militare şi al veteranilor, John Nash, partea americană a agreat propunerea ambasadorului Muraru de cooperare în domeniile energiei şi agriculturii, aceasta urmând a fi transpusă într-un memorandum de colaborare între România şi statul Oklahoma.

Agenda politică a vizitei a mai cuprins o întâlnire cu primarul oraşului Oklahoma City, David Holt, ocazie cu care s-a discutat posibilitatea unei colaborări în marja Conferinţei primarilor din Statele Unite, care va avea loc în perioada 2025-2026. Primarul David Holt, care va prezida conferinţa, şi-a arătat disponibilitatea de a prezenta modalităţile prin care oraşul Oklahoma City şi-a dezvoltat zona metropolitană, prin proiecte de transformare urbană.

Întrevederea ambasadorului cu Nathan Dahm, membru cu origini româneşti al Senatului statului Oklahoma, a ocazionat o trecere în revistă a legăturii pe care senatorul o are cu România, acesta evidenţiind oportunităţile de colaborare cu România pe care le are statul Oklahoma, mai ales în domeniile energiei şi agriculturii.
Posibilităţile de investiţii în domeniile tehnologic şi agricol, inclusiv tehnologia dronelor şi aplicabilitatea extinsă a acestora, au reprezentat principalele subiecte de discuţie şi în cadrul întâlnirii ambasadorului României cu reprezentanţi ai Departamentului de Comerţ din Oklahoma.

De asemenea, ambasadorul Andrei Muraru a efectuat o vizită la Oklahoma Medical Research Foundation, unde s-a întâlnit cu preşedintele Andy Weyrich şi un grup de cercetători români care activează în cadrul institutului, vizită găzduită de dr. Florea Lupu, profesor la Universitate din Oklahoma în cadrul Programului de Cercetare în Biologie Cardiovasculară. Discuţiile avute au evidenţiat posibilitatea unor colaborări în domeniul cercetării cu instituţii din România, prin intermediul programului Fulbright Romania-SUA, după modelul altor ţări care au colaborări similare.

Posibilitatea organizării unor misiuni economice în România a fost discutată în cadrul întâlnirilor avute la Tulsa Innovation Labs, cu directorul pe energie, Kelsey Putman Hughes şi la Energy Innovation Capital Rose Rock şi Rose Rock Bridge, cu directorii David Clouse şi Kastle Jones, punându-se accent asupra sprijinirii start-up-urilor şi a altor afaceri cu potenţial de creştere rapidă, dat fiind misiunea acestor societăţi de sprijinire a companiilor aflate în stadiu incipient de dezvoltare.

Informaţii de context
Vizita ambasadorului Andrei Muraru în statul Oklahoma face parte din turneul „50 States, One Community”, pe care acesta îl efectuează în comunităţile româneşti din Statele Unite. Ambasadorul Andrei Muraru şi-a propus să viziteze cât mai multe comunităţi de români din SUA, considerând că este important să le cunoască specificul, dorinţele şi necesităţile, precum şi să exploreze oportunităţile de cooperare în diverse domenii, investiţii şi schimburi culturale, prin întâlniri la nivel înalt cu conducerile statelor.

Până în prezent, de la prezentarea scrisorilor de acreditare preşedintelui american Joe Biden în luna septembrie 2021, ambasadorul român a vizitat o serie de comunităţi de români din statele Ohio, Illinois, New Jersey, Arizona, Utah, Texas, Minnesota, Michigan, New Mexico, Connecticut, Nevada, Idaho, Georgia, Alabama, Colorado, Nebraska, Pennsylvania, West Virginia, New Hampshire, Mississippi şi Tennessee.

Vizitele ambasadorului cuprind atât întâlniri cu comunităţile româneşti, cu profesori şi studenţi români din universităţi cât şi întrevederi oficiale la cel mai înalt nivel cu autorităţile statelor vizitate.
Ambasada României în SUA

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *