Ucraina a deschis  9000 de dosare penale pentru sustragerea de la mobilizarea în armată

Externe

Ucraina a deschis circa 9.000 de dosare penale pentru sustragerea de la mobilizarea în armată decretată de preşedintele Volodimir Zelenski pentru a face faţă invaziei ruse, dosare dintre care circa 2.600 au fost trimise instanţelor de judecată, a anunţat joi ministrul ucrainean de interne, Igor Klimenko, în aceeaşi zi în care parlamentul de la Kiev dezbate un proiect de lege care scade vârsta de recrutare şi înăspreşte pedepsele pentru cei care se sustrag mobilizării, potrivit agenţiei EFE.

Comandantul-şef al armatei ucrainene, generalul Valeri Zalujnîi, şeful Statului Major General, Sergii Şaptala, şi ministrul apărării, Rustem Umerov, au venit în faţa parlamentului pentru a explica măsurile propuse.
Printre altele, guvernul cere scăderea vârstei de încorporare de la 27 la 25 de ani şi introducerea instruirii militare de bază pentru toţi cetăţenii cu vârste cuprinse între 18 şi 25 de ani, în programe de instrucţie cu o durată de cel mult trei luni, precum şi pedepse mai aspre pentru cei care nu se conformează legislaţiei privind mobilizarea şi efectuarea serviciului militar.

Obiectivul măsurilor este de a încorpora în armată încă aproximativ o jumătate de milion de soldaţi. În perioada de început a invaziei ruse, armata ucraineană a beneficiat de un aflux de voluntari dornici să lupte, dar pierderile de pe front au forţat autorităţile să recurgă tot mai mult la mobilizări.

Conform legii marţiale adoptate odată cu lansarea invaziei ruse, bărbaţii apţi să servească în armată cu vârste între 18 şi 60 de ani au interdicţie de a părăsi teritoriul naţional. Pot fi exceptaţi de la încorporare doar aceia care au motive medicale sau familiale întemeiate, precum şi cei care lucrează în domenii civile considerate strategice.

Cu toate acestea, mulţi bărbaţi ucraineni au reuşit să părăsească ţara. Numai în Germania, din cei circa un milion de refugiaţi ucraineni stabiliţi în această ţară, aproximativ 190.000 sunt bărbaţi cu vârste între 18 şi 60 de ani.
Printre măsurile propuse acum pentru a împiedica acest segment de populaţie să părăsească ţara se regăsesc inclusiv restricţionarea şi limitarea dreptului de a conduce un vehicul sau de a obţine permisul de conducere.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *