Ucraina a redus exporturile de electricitate în Republica Moldova cu aproximativ 30%

Externe

Ucraina a redus marţi dimineaţa exporturile de electricitate în Republica Moldova cu aproximativ 30%, a anunţat vicepremierul Andrei Spînu, transmite Reuters.

Republica Moldova, care a făcut parte din fosta URSS, are graniţe cu România şi Ucraina. Este puternic dependentă de gazele ruseşti şi încearcă să-şi diversifice aprovizionarea, după controversele cu firma rusă Gazprom privind preţul şi temerile referitoare la tăierea livrărilor.

„Suntem permanent în contact cu Ucraina, cu Uniunea Europeană şi cu România în vederea găsirii unei soluţii privind aprovizionarea cu electricitate a ţării”, a anunţat pe Telegram vicepremierul Republicii Moldova.
Ministerul ucrainean al Energiei a decis, luni să oprească exporturile de electricitate către Uniunea Europeană, în urma atacurilor ruseşti cu rachete care au lovit luni dimineaţa infrastructura energetică din Ucraina, potrivit Reuters.

„Atacurile cu rachetă de astăzi, care au lovit centralele termoelectrice şi sub-staţiile electrice au forţat Ucraina să suspende exporturile de electricitate începând cu data de 11 octombrie 2022, pentru a-şi putea stabiliza propriul său sistem energetic”, a informat Ministerul ucrainean al Energiei într-un comunicat publicat pe pagina sa de Internet.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *