Ucraina acuză Moscova că a bombardat oraşul în care se află centrala nucleară Zaporojie

Externe

Autorităţile ucrainene au acuzat miercuri Rusia că a bombardat oraşul în care se află centrala nucleară Zaporojie, în timp ce o misiune a Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică este aşteptată să ajungă acolo, potrivit AFP.

„Armata rusă bombardează Energodar”, a scris pe contul său de Telegram Ievghen Ievtuşenko, şeful administraţiei din Nikopol, situat vizavi de Energodar, de cealaltă parte a râului Nipru. „Situaţia, cu aceste provocări, este periculoasă”, a adăugat el.

Zaporojie, una din cele patru centrale nucleare care funcţionează în Ucraina, este cea mai mare din Europa cu cele şase reactoare ale sale având o capacitate de 1.000 de megawaţi fiecare. Intrată sub controlul trupelor ruse în martie, la scurt timp după lansarea ofensivei, ea a fost vizată de mai multe bombardamente de care Moscova şi Kievul se acuză reciproc.

Săptămâna trecută centrala a fost debranşată de la reţeaua electrică pentru scurt timp, pentru prima oară în istoria sa, după avarierea liniilor electrice.

Inspectorii Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA) au ajuns marți în Ucraina și urmează să efectueze o inspecție la centrala nucleară Zaporojie, aflată sub ocupația Rusiei. Vizita agenției din cadrul ONU a fost programată după ce cea mai mare centrală nucleară din Europa a fost în mod repetat bombardată. Între timp, Vlodimir Zelenski acuză Rusia că atacă intenționat coridoarele către Zaporojie, pentru a pune în pericol vizita inspectorilor de AIEA.

Inspectorii agenției nucleare din cadrul ONU, care au plecat miercuri dimineață de la Kiev spre centrala nucleară Zaporojie din Ucraina, ar putea să nu viziteze locația până joi, relatează The Guardian. În prezent, există, însă, o confuzie cu privire la cât timp va dura inspecția, după ce oficialii ruși instalați în zonă au sugerat că vizita ar putea dura doar o zi.
De cealaltă parte, oficialii AIEA și cei ucraineni au sugerat că ar putea dura câteva zile și chiar au înaintat ideea unei delegații permanente la centrală.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *