comisia europeana

Ue permite Spaniei și Portugaliei să extindă plafonarea preţului gazelor

Externe

Comisia Europeană a anunţat marţi că a decis să permită Spaniei şi Portugaliei să prelungească, până la finele acestui an, aşa-numita „excepţie iberică”, o măsură care permite celor două ţări să plafoneze preţul gazelor utilizate pentru producţia de electricitate, transmite Reuters.
În primăvara lui 2022, Spania şi Portugalia au stabilit un plafon pentru preţul gazelor naturale utilizat în producţia de electricitate. Schema comună de subvenţionare a costurilor pentru producţia de electricitate a centralelor care funcţionează pe combustibili fosili are drept obiectiv reducerea preţurilor la electricitate.
Guvernele de la Madrid şi Lisabona plătesc diferenţa între plafonul de preţ şi preţul de pe piaţă al gazelor naturale, care a explodat după invazia rusească din Ucraina.
Executivul comunitar a precizat că Spania şi Portugalia vor ridica treptat plafonul de preţ în fiecare lună, de la nivelul actual de 56,10 euro pentru un Megawatt-oră, până la 65 de euro pentru un Megawatt-oră în luna decembrie, pentru a putea pune la punct o „eliminare lină şi predictibilă a măsurii”.
Autorităţile din Spania şi Portugalia estimează că această măsură, care în mod normal urma să expire la 31 mai, a permis consumatorilor din cele două ţări să economisească aproximativ cinci miliarde de euro începând din luna iunie 2022 şi până în ianuarie 2023.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *