Parlamentul European

Uniunea Europeană a emis prima solicitare comună de încetare a focului în Fâşia Gaza

Externe

Liderii Uniunii Europene au emis prima cerere comună pentru o încetare a focului umanitară şi eliberarea tuturor ostaticilor din Gaza în declaraţia summit-ului comun de la Bruxelles, informează agenţia DPA.

„Consiliul European solicită o pauză umanitară imediată, care să conducă la o încetare durabilă a focului, eliberarea necondiţionată a tuturor ostaticilor şi furnizarea de ajutor umanitar”, conform acestui text care, de asemenea, solicită Israelului să nu realizeze o operaţiune terestră în Rafah, în sudul Fâşiei Gaza, unde sunt refugiaţi sute de mii de locuitori.

Declaraţia conţine, de asemenea, condamnări repetate ale atacurilor Hamas din 7 octombrie împotriva Israelului.
În luna octombrie, liderii UE au reuşit doar să ceară coridoare şi pauze umanitare în Fâşia Gaza care să permită ajutoarelor să ajungă la civilii palestinieni.
Irlanda, Spania şi Belgia sunt ţările membre care au făcut eforturi pentru încetarea focului la summitul de la Bruxelles.

Cancelarul german Olaf Scholz a fost de acord cu apelurile, după ce s-a opus anterior încetării focului în luna octombrie, invocând dreptul Israelului de apărare împotriva atacurilor Hamas.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *