Ursula von der Leyen

Ursula Von der Leyen – “mândră de România”

Externe

România devine prima țară din uniunea Europeană care va găzdui rezerva strategică de materiale medicale a Uniunii Europene, potrivit declaraţiei preşedintelui CE, Ursula von der Leyen, într-un interviu pentru TVR.

„Am creat o rezervă strategică comună de echipamente medicale a Uniunii Europene. Este pentru prima dată când reuşim să facem aşa ceva prin mecanismul de protecţie civilă, RESC EU. Vom cumpăra cu bani europeni aceste echipamente pe care le vom trimite în ţările care au nevoie mai mult de ele. Sunt mândră şi recunoscătoare pentru că România s-a oferit să fie prima ţară europeană să cumpere şi să găzduiască în numele UE ventilatoare. Au fost deja comandate 150 de ventilatoare şi imediat ce vor ajunge în România le vom putea trimite rapid în ţările care au nevoie de ele, bineînţeles în Spania şi Italia.”, a declarat Ursula von der Leyen pentru TVR.

Ea a mai subliniat că această criză fără precedent loveşte fiecare ţară din UE, dar mai cu seamă Italia şi Spania.

„Suferim alături de ei şi le oferim tot sprijinul posibil, deşi, aşa cum aţi mentionat, reflexul iniţial al unor guverne a fost să se închidă în problemele lor. Acum lucrurile s-au îmbunătăţit, ne coordonăm mult mai bine. Sunt fericită să aflu că România trimite în Italia o echipă de 11 doctori şi 6 asistente să ajute la tratarea pacienţilor bolnavi de covid”, declară preşedinta CE.

Pe 21 martie, Comisia Europeană a decis să creeze o rezervă strategică rescEU de echipamente medicale, cum ar fi ventilatoarele și măștile de protecție, pentru a ajuta țările UE în contextul pandemiei de COVID-19.
Rezerva va fi găzduită de unul sau mai multe state member și va include: echipamente medicale precum echipamente medicale de terapie intensivă, cum ar fi ventilatoarele, echipamente individuale de protecție, cum ar fi măștile reutilizabile, vaccinuri și tratamente, materiale de laborator.

Statul gazdă va fi responsabil cu achiziționarea echipamentelor. Comisia va finanța 90 % din rezervă. Centrul de coordonare a răspunsului la situații de urgență va gestiona distribuția echipamentelor, pentru a se asigura că acestea ajung acolo unde este cea mai mare nevoie de ele.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *