USR cere verificarea tuturor achizitiilor publice centralizate

Politica

Deputatul USR, Adrian Prisnel, a cerut statistica achizițiilor publice centralizate în perioada stării de urgență. Astfel, doar 35% dintre contractele încheiate de statul român au fost onorate la timp, în timp ce majoritate fie n-au fost onorate deloc, fie au fost amânate până ce a și expirat starea de urgență.

Adrian Prisnel, deputat USR, a declarat urmatoarele:
„În calitate de deputat, preocupat de cheltuirea eficientă a banului public, am urmărit achizițiile publice realizate de către Oficiul Național pentru Achiziții Centralizate pe perioada stării de urgență, cunoscând sistemul și știind că există un risc mare atât de corupție, cât și de incompetență. Am înaintat Parlamentului un proiect de lege prin care propun soluții la aceste probleme, soluții centrate pe transparentizarea procedurilor de atribuire realizate de ONAC pentru asigurarea stocurilor de urgență medicală.

Proiectul zace încă în sertarele Parlamentului, nefiind pus pe ordinea de zi a comisiilor de specialitate, în timp ce achizițiile Guvernului realizate de Unifarm sunt acum în atenția DNA. Demersul meu a fost mai larg, am solicitat, în calitate de deputat, informații și clarificări de la ONAC și IGSU privind aceste achiziții publice. Concret, am solicitat să mi se transmită un tabel centralizat cu toate acordurile cadru încheiate în luna aprilie 2020 și stadiul de executare al acestora.

În urma solicitărilor mele am asistat la un ping-pong inter-instituțional. Atât ONAC cât și IGSU, au refuzat să îmi transmită stadiul de executare al contractelor. Fiecare dintre cele două instituții au spus că cealaltă instituție este responsabilă de transmiterea acestor informații.

Am revenit cu adresă la IGSU, iar într-un final aceasta mi-a transmis informațiile deși inițial la aceeași solicitare primisem refuz.
Informațiile obținute demonstrează tocmai ineficiența sistemului centralizat de achiziții publice și a procedurilor de atribuire alese.

Doar 5 din 20 de acorduri-cadru încheiate de ONAC pentru IGSU au fost livrate integral și în timp util.
ONAC a încheiat pe perioada stării de urgență 20 de acorduri-cadru. Stadiu executării celor 20 de acorduri cadru este următorul:

30% sunt neexecutate, cu livrare ZERO (6 contracte),
25% sunt amânate la executare în baza forței majore, prelungite și
executate după starea de urgență (5 contracte),
10% – livrate parțial (2 contracte),
35% – livrate integral (7 contracte) din care 10% au fost livrate după încetarea stării de urgență (2 contracte).

Folosind mecanismul actual, rata de succes a achizițiilor centralizate este de doar 25% din acordurile-cadru semnate. Cifrele demonstrează clar ineficiența celor două instituții și faptul că achizițiile centralizate efectuate pe timpul stării de urgență nu și-au justificat nici urgența, nici alegerea procedurii necompetitive: negociere fără publicare de anunț.
Experiența pandemiei demonstrează pe de o parte incapacitatea statului de a înțelege piața și pe de altă parte clientelismul, de care nu reușim să ne debarasăm.

La ce ne folosește ONAC și mai ales cine răspunde, politic sau altfel, pentru eșecul acestor achiziții? La aceste întebări trebuie să răspundă urgent decidenții politici, în contextul în care cazurile de infectare cu COVID-19 cresc pe zi ce trece, iar echipamentele medicale sunt acum vitale în spitale”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *