USR – Rafila şi Ciolacu să retragă, de urgenţă, ordonanţa prin care lasă bolnavii de cancer fără investigaţiile de care au nevoie

Politica

După ce au adus spitalele în pragul colapsului, prin blocarea angajărilor în sistemul sanitar, şi au venit cu măsuri de tăiere a veniturilor medicilor de familie şi medicilor din ambulatorii la nivelul anului 2019, Ciolacu şi Rafila vor să dea o nouă lovitură românilor bolnavi: vor să taie şi finanţarea pentru monitorizarea pacienţilor cu boli cardiovasculare, boli cronice renale, diabet, cancer şi alte boli grave. USR solicită Guvernului PSD-PNL să retragă, de urgenţă, proiectul şi să nu pericliteze tratamentul – şi chiar viaţa – bolnavilor cronici.

Ministerul Sănătăţii a pus în transparenţă un proiect de ordonanţă prin care modifică, din nou, regulile în sistemul sanitar. Dar nu într-un sens bun, ci abrogă în integralitate art. IX din OUG 44/2022 privind stabilirea unor măsuri în cadrul sistemului de sănătate. Concret, este exact articolul prin care, după multiple solicitări publice, inclusiv din partea asociaţiilor de pacienţi, a fost introdusă finanţarea separată a investigaţiilor paraclinice efectuate în regim ambulatoriu necesare monitorizării pacienţilor diagnosticaţi cu boli oncologice, diabet zaharat, afecţiuni rare, boli cardiovasculare, boli cerebrovasculare, boli neurologice, boală cronică renală.

„Dacă acest proiect de ordonanţă semnat de Marcel Ciolacu va intra în vigoare, pacienţii cu afecţiuni cronice vor fi nevoiţi să se încadreze în plafoanele şi aşa reduse ale Casei de Asigurări, ceea ce va duce la timpi mari de aşteptare. Solicit premierului Marcel Ciolacu să retragă de urgenţă acest proiect şi să nu pericliteze tratamentul bolnavilor cronici de dragul alimentării specialilor săi de partid. Banii din sistemul sanitar sunt şi trebuie să rămână pentru pacienţi, nu pentru reţele politice umflate cu fonduri publice”, declară Cătălin Drulă, preşedintele USR.

„Pacienţii cu mai multe categorii de boli grave, care generează frecvent complicaţii şi mortalitate în exces, nu se mai loveau acum de zidul ‘nu mai avem fonduri’ şi nu mai trebuiau să alerge după programări sau să plătească din buzunar. În maximum 5 zile de la solicitarea investigaţiei, independent de plafonul de finanţare, pacienţii beneficiau de investigaţii. A fost unul din puţinele lucruri fundamental bune întâmplate în sistemul public de sănătate. Ciolacu şi Rafila spun, acum, GATA! Taie finanţarea”, declară Adrian Wiener, deputat USR şi medic.

USR atrage atenţia că tăierea finanţării pentru monitorizarea pacienţilor cu boli grave, este o decizie iresponsabilă, care poate avea drept consecinţă pierderi de vieţi omeneşti. Guvernul PSD-PNL să nu mai atace sistematic Sănătatea şi să taie de la privilegii şi sinecuri ca să astupe găurile în bugetul de stat pe care tot Ciolacu, Ciucă şi oamenii lor le-au făcut în ultimii doi ani.

„Atât timp cât Marcel Ciolacu găseşte bani să crească – şi cu 10.000 de lei – salariile bugetarilor de la agenţia care monitorizează companiile de stat, găseşte bani să le dea celor de la ASF şi câte 80.000 de lei pe lună, chiar şi câte 16 salarii pe an, este absolut revoltător să taie din investigaţiile medicale ale celor mai vulnerabili dintre noi, cum sunt bolnavii de cancer. Ciolacu ar putea să treacă de la vorbe la fapte, măcar o dată, şi să nu se mai atingă de finanţarea din Sănătate, domeniu pe care l-a lovit în repetate rânduri doar în ultimele două luni: a lăsat spitalele fără medici şi asistente, a tăiat din finanţarea pentru medicii de familie şi ambulatorii”, afirmă deputata USR Diana Stoica, membru în Comisia pentru Sănătate şi Familie.

Proiectul de ordonanţă pus în transparenţă de Ministerul Sănătăţii, AICI


Comunicat de presă – USR

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *