Valeriu Gheorgiță – Avem un deficit de 117.000 de doze de vaccin

Social

Coordonatorul Comitetului național de coordonare a activităților privind vaccinarea împotriva SARS-CoV-2 (CNCAV), dr. Valeriu Gheorghiță, a declarat, marți, că avem un deficit de 117.000 de doze de vaccin, generat în mare parte de faptul că saptămâna trecută am recepționat cu aproximativ 50% mai puține doze de la Pfizer-BioNTech. Soluția este ca persoanele care lucrează în domenii esențiale și care au fost programate în intervalul 28 ianuarie – 11 februarie să fie reprogramate, în aceeași ordine, zece zile mai târziu.

„Avem un deficit de doze de 117.000. Acest deficit e generat în mare parte de faptul că în săptămâna 18 – 24 ianuarie am primit cu circa 51,3% mai puține doze decât trebuiau alocate – 93.340 de doze. Soluția noastră pentru continuarea campaniei, fără să afectăm doza de rapel sau vaccinarea celor cu boli cronice sau a celor cu vârste peste 65 de ani și a celor din centrele medico-sociale, din centrele de dializă sau a celor nedeplasabile, va fi următoarea: din 28 ianuarie se reprogramează cu zece zile toate persoanele care deservesc activități esențiale pentru prima doză – 35.304 persoane vor fi reprogramate în ordinea programării din 28 ianuarie. Prima zi va fi 9 februarie”, a declarat medicul Valeriu Gheorghiță.

„Practic, persoanele programate în intervalul 28 ianuarie – 11 februarie se translatează cu 10 zile mai târziu, din data de 8 februarie, în ordinea programării inițiale. Se menține același ritm de vaccinare pentru restul persoanelor programate – 176.861 de persoane. Se asigură doza de rapel pentru cei deja vaccinați – 441.149 de persoane. Perioada dificilă pentru noi e până pe 15 februarie”, a explicat medicul.

Valeriu Gheorghiță a precizat că reprogramarea se va face automat, persoanele în cauză urmând să primească un anunţ în acest sens pe sms sau e-mail.
„Reprogramarea se face automat pentru cei din domeniile esențiale care vor fi amânați. Este vorba despre 35.000 de persoane din cele 71.000 care au fost programate de angajatori. Am extras acele persoane care nu au peste 65 de ani și care nu au boli cronice. Este vorba de o perioadă de 10-14 zile”, a explicat coordonatorul campaniei de vaccinare.
Valeriu Gheorghiță a adăugat că astfel de probleme au fost înregistrate şi în multe țări europene, care au decis fie decalarea vaccinărilor, fie reducerea numărului de persoane programate sau prin reducerea dozelor administrate zilnic.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *