Varșovia – maiestuoasa capitală a Poloniei

Actualitate Lifestyle

Varșovia, capitala Poloniei este un oraș fascinant ce uimește cu priveliștile și atracțiile sale care mărturisesc lunga și bogata sa istorie. Este destinația perfectă pentru a vă delecta într-un un weekend descoperind farmecul ușor retro, dar și inovator și modern.

Cunoscută în trecut sub numele de „Parisul Nordului”, Varșovia oferă o arhitectură clasică și foarte interesantă de descoperit.

Cum ajungeți în oraș veți observa numeroase monumente și clădiri istorice concentrate în sugestivul oraș vechi declarat Patrimoniu Mondial UNESCO din 1980. Distrus în timpul bombardamentului din al doilea război mondial, centrul vechi a fost complet și perfect reconstruit. Lucrările au fost realizate atât de bine încât, „copiile” nu diferă de original.

Centrul vechi găzduiește Rynek Starego Miasta – o piață aglomerată cu case burgheze și restaurante poloneze de lux. Piața a fost centrul Varșoviei de secole: piețe, târguri, ceremonii publice, execuții, toată viața orașului a avut loc în această piață mare. Astăzi este loc de întâlnire pentru turiștii atrași de terasele restaurantelor și de magazinele de suveniruri.

Pe cele patru laturi ale pieței se află casele colorate, complet reconstruite după bombardamentele din cel de-al doilea război mondial. În centrul pieței se află o frumoasa statuie de bronz, ce reprezinta Sirena Varsoviei -un alt simbol al orasului.

În apropiere se află Catedrala Sf. Ioan, una dintre cele mai vechi biserici din oraș și biserica principală a Arhiepiscopiei Varșovia. Catedrala Sf. Ioan, cu arhitectura sa gotică și fațada de cărămidă, datează din secolul al XIV-lea. Pe lângă faptul că este un lăcaș de cult, a devenit renumită și pentru concertele de orgă, datorită acusticii sale excelente.

De asemenea, zona găzduiește și apartamentele restaurate și grădinile îngrijite ale Castelului Regal, care a fost reședința familiei regale între secolele XVI și XVIII. Complet distrus de naziști, a fost perfect reconstruit. În fața castelului, în Piața Castelului Regal se află Coloana lui Sigismund, ridicată în 1644 ca tribut adus regelui Sigismund III Vasa , care în 1596 a mutat capitala Poloniei de la Cracovia la Varșovia. Este cel mai vechi monument secular din oraș și unul dintre reperele Varșoviei, locul obișnuit de întâlnire al locuitorilor.

Printre alte atracții de inters se află:
Palatul Prezidențial – una dintre reședințele președintelui Poloniei. Este cel mai mare palat din Varșovia. Clădirea datează din secolul al XVII-lea și de-a lungul istoriei sale îndelungate a fost reședința privată a familiilor aristocratice, un loc pentru întâlniri publice, dansuri, spectacole teatrale și sedii instituționale. În 1791 a găzduit autorii și susținătorii Constituției din 3 mai. În sălile sale, tânărul Frédéric Chopin a concertat pentru prima dată la vârsta de 8 ani, spre uimirea spectatorilor;

Parcul Lazienki – paturi de flori, iazuri, fântâni, sculpturi, o grădină chinezească sugestivă, flori și plante rare fac parcul Lazienki cu adevărat încântător, care cu cele 76 de hectare ale sale este unul din cele mai mari parcuri din lume și cel mai mare, ca suprafață, din Varșovia. Parcul găzduiește clădiri istorice, printre care: Casa Albă, Templul Dianei, Teatrul Roman, Palatul Lazienki (sau Palatul de pe Apă, asa cum mai este cunoscut);

Monumentul Frédéric Chopin – o statuie mare din bronz a lui Frédéric Chopin (1810-1849). Impunătorul monument dedicat marelui muzician varșovian se află în Parcul Lazienki, unde vara au loc concerte gratuite de muzică clasică. Singura statuie Art Nouveau din oraș, a fost realizată pentru a comemora centenarului nașterii artistului;

Piața Pilsudski – cea mai mare piață din capitala Poloniei se află în fața Grădinilor Saxone. Aici se află Mormântul Soldatului Necunoscut. Piața este numită după mareșalul Józef Piłsudski, care a contribuit la restaurarea statalității poloneze după primul război mondial;

Palatul Kazimierzowski – odată reședința de vară a regelui Ioan Cazimir, astăzi este încorporată în campusul Universității din Varșovia. Ultimul rege polonez, Stanislao Augusto Poniatowski a fost cel care a transformat inițial palatul baroc din secolul al XVIII-lea în faimoasa Școală de cadeți, în timp ce în secolul al XIX-lea a devenit sediul Liceului din Varșovia, frecventat și de tânărul Frédéric Chopin, care a trăit cu familia sa într-o anexă;

Palatul Wilanów – a fost reședința de vară a regelui Ioan al III-lea Sobieski și a soției sale Maria Casimira. Apartamentele regale au fost mai târziu deschise publicului și în 1805 palatul a devenit primul muzeu polonez. Camerele dezvăluie stilul de viață luxos de la curte, include mobilier fin din diverse epoci, o galerie de portrete și colecții de artă europeană și orientală. Sculpturi și fântâni elegante decorează, de asemenea, fermecătoarea grădină franceză spre care clădirea are vedere;

Muzeul Frédéric Chopin – amplasat în incinta Palatului Ostrogski, este unul dintre muzeele biografice multimedia, rare din Europa. Vizita este o cufundare completă în lumea muzicianului polonez și a muzicii sale, de la copilăria sa din Varșovia până la viața sa în străinătate, trecând prin povestea de dragoste cu scriitoarea George Sand. Muzeul găzduiește obiecte personale, manuscrise, partituri, instrumente muzicale, inclusiv inestimabilul pian Pleyel la care compozitorul a concertat în ultimii ani ai vieții sale;

Palatul Culturii și Științei – „Darul poporului sovietic națiunii poloneze” oferit de Stalin, acest palat din 1955 în stil sovietic a devenit unul dintre cele mai cunoscute simboluri ale Varșoviei. Practic o cetatate a culturii și divertismentului, găzduiește un cinematograf, o piscină, muzee, teatre, precum și magazine, baruri și o terasă panoramică din care vă puteți bucura de o vedere spectaculoasă asupra orașului. Este cea mai înaltă clădire din Polonia și a șasea cea mai înaltă clădire din Uniunea Europeană.

Pentru iubitorii de sport, Varșovia găzduiește Stadionul Național unde joacă echipa națională. În interior există și un hipodrom.
Viața de noapte din Varșovia este animată de numeroase baruri, cafenele, restaurante, cluburi și discoteci. Strada unde se concentrează cel mai mare număr de cluburi este Mazowiecka.Aici puteți găsi diverse discoteci, chiar una după alta.

Cel mai bun mod de a vă plimba prin oraș este pe jos. Varșovia are un sistem de transport local excelent, de la metrou la autobuze și tramvaie. Taxiurile sunt, de asemenea, recomandate, deoarece sunt foarte ieftine.

În ceea ce privește gastronomia, în Varșovia este foarte originală și caracteristică, există multe restaurante care oferă mâncăruri tipice poloneze, rustice și țărănești. Aceste sunt concentrate în zonele centrului istoric.

Încercați Piroghi (ravioli umpluți cu brânză, carne sau altele), barszcz (supă de sfeclă roșie), chlodnik (o supă rece de sfeclă rosie și iaurt), bigos, o tocană consistentă de carne. Toate, desigur, însoțite de excelenta bere poloneză care curge liber aici. Încercați celebra bere Okocim sau votca Zubrowka.

Pentru cei care iubesc dulciurile, nu ratați magazinul de ciocolată Wedel, cel mai istoric din oraș . Fondat în 1851, Wedel este considerată marca națională de ciocolată poloneză și este principalul brand de bomboane printre producătorii polonezi.

În ceea ce privește cazarea, Varșovia are o ofertă excelentă de hoteluri, pensiuni și apartamente la prețuri relativ accesibile. Dacă nu aveți prea multe zile la dispoziție este recomandat să vă cazați în centrul vechi, unde prețurile sunt puțin mai ridicate, dar veți economisi timp.

Pentru a ajunge în Varșovia luați un zbor direct Bucureşti Otopeni – Varşovia-Chopin, care durează 1h 45min. Printre companiile aeriene care oferă zboruri spre Varșovia se numără: Wizz Air, Lufthansa, Alitalia, Adria, Croatia Airlines, Air France, Turkish Airlines, etc.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *