Veneția

Veneția – o destinație diferită de orice altă așezare a lumii

Actualitate Lifestyle

Veneția, capitala regiunii Veneto și a Italiei nord-orientale, a fost întotdeauna considerată una dintre cele mai căutate destinații de către turisti.

Oraș construit pe 118 insule, Veneția este cu siguranță un loc pe care trebuie să îl vezi cel puțin o dată în viață, datorită particularității sale, aceea de a fi un oraș al artei complet pe apă, o caracteristică care a fascinat întotdeauna milioane de oameni, încă din vremea lui Napoleon.

Veneția impresionează și cucerește prin frumusețea micilor colțuri ascunse, sau pentru numeroasele străzi și canale înțesate de gondole și poduri romantice la fiecare pas. Este o destinație atât pentru pasionații de artă, mistere și istorie, dar și pentru cei romantici.

Pentru a confirma particularitatea orașului venețian față de artă, există celebra Bienala de la Veneția, unul dintre cele mai prestigioase evenimente culturale internaționale dedicate manifestărilor artistice din domeniile arte vizuale, arhitectură, muzică, teatru, dans, cinematografie.

Sau vestitul Carnaval de la Veneția ,un moment particular al anului în orașul de lagună, este plimbarea elegantă a măștilor pe străzile din Veneția.

Una dintre atracțiile turistice ale orașului este Piața San Marco, singura piață publică din Veneția, care a fost, de secole principalul loc al marilor adunări.

Piața San Marco este epicentrul firesc al oricărei vizite făcute în orașul plutitor, unde vei putea vedea Bazilica San Marco și Palazzo Ducale. Tot aici se află și Turnul Campanile care are o înălțime de 98.6 de metri. Campanile este turnul cu clopot al bazilicii San Marco și unul dintre cele mai reprezentative obiective turistice ale Veneției.

Actualul turn este o reconstrucție a turnului original, care s-a prăbușit în 1902. Vizitatorii au la dispoziție un lift care îi duce direct în partea superioară a turnului , oferindu-le o priveliște superbă asupra Veneției și a lagunei.

Cel mai bun mod de a explora Veneția este de a face o plimbare cu gondola pe Grand Canal – Marele Canal. În orașul canalelor accesul autoturismelor este interzis. Gondolele, taxiurile pe apă si vaporetto-urile publice sunt mijloacele principale de transport. Biletele pentru vaporetto sunt valabile 12 ore, 24 de ore, sau 7 zile, în functie de cât timp vrei să petreci în Venetia. Vaporetto-ul public oprește în toate punctele turistice pe traseul Gara Santa Lucia – Piazza San Marco, și este cel mai rapid mod de a vizita orasul plutitor.

Magistrala acvatică a Veneției șerpuiește prin centrul acesteia, de la Bazilica San Marco la Biserica Santa Chiara. Pe ambele părți aflându-se structuri romanice, gotice și renascentiste, Grand Canal fiind traversat de patru poduri, dintre care cel mai renumit este Podul Rialto, din secolul XVI.

Veneţia rămâne un loc al marilor explorări oferind numeroase atractii care așteaptă sa fie descoperite de turiști. Printre obiectivele turistice cele mai populare se numără: Palatul Dogilor, Parcul Aqualandia, Casa lui Marco Polo, Muzeul de Istorie Navală, insula San Giorgio Maggiore, Basilica Santa Maria della Salute, castelul Ca` d`Oro, Palatul Grassi, Basilica Santa Maria Gloriosa dei Frari, Puntea Suspinelor,Turnul cu Ceas, Teatrul La Fenice. Pentru a evita cozile interminabile la bilete și pentru a câștiga timp, se poate face rezervare online pe :https://www.venetoinside.com.

Și ca excursia să fie completă nu trebuia să lipsească o cafea venețiană servită la terasă sau tradiționalul Spritz Veneziano – o combinație de Aperol, Prosecco și apă minerală, servit cu o felie de portocală sau cu o maslină verde și cateva cuburi de gheață.

Alături de un pahar de vin se servesc specialități venețiene precum cicchetti – (felii de pâine asezonate cu brânzeturi, legume, prosciutto) sau sau tradiționalele buranelli, tramezzini și tiramisu.
Oferta de vinuri este mult mai variată, de la tradiționalul vin al casei, poți gasi o varietate de vinuri precum: Chianti, Nero d’Avola, Montepulciano d’Abruzzo, la prețuri rezonabile, disponibile atât la sticlă cât și la pahar. În orice restaurant se bea Recioto di Soave şi Renobilis sau Amarone, Bardolino, Bianco di Custoza, Rosso di Garda, Recioto di Valpolicella, Soave și altele.

Veneţia abundă în locuri unde se poate servi masa, de la restaurante de primă mână la cele mai ieftine unde mâncarea este absolut delicioasă.
Bucătăria veneţiană îşi are nuanţele sale locale, astfel încât produsele tradiționale degustate în lagună pot satisface si cele mai exigente gusturi, de la multele feluri de pizza, fructe de mare, calamari, scoici, preparate din pește, paste,lasagna, până la ciocolata venețiană.

Specialitățile tradiționale se pot servi nu numai la tersase ci și în localurile de noapte din Veneția. Paradiso Perduto, este unul dintre cele mai frecventate localuri, care își așteaptă în fiecare seară clientii cu muzica live și vinuri aromate. Muzica live poate fi ascultată la Martini Scala-Club, iar la Fiddler’s Elbow Irish Pub se pot asculta concerte de muzica irlandeză.

Cei care preferă o atmosfera romantică, cu lumanari si muzică lentă, pot petrece seara la Ristorante Centrale, sau pot face o plimbare, pentru că, noaptea, farmecul Veneției este spectaculos, toate clădirile și luminile se oglindesc în apă, iar valurile lente lovesc pereții vechi de secole și legănă bărcile ancorate la mal.

Și dacă tot ajungi la Veneția merită să vizitezi insulele și Murano și Burano, pentru a te bucura de frumusețea și unicitatea lor.
Murano – ”insula sticlarilor”, te va încânta cu poveștile despre meșterii sticlari. Aici se găsesc o mulțime de fabrici care produc renumita sticlă de Murano. Poți vizita una din ele și poți asista chiar la o demonstrație. Prețurile pentru o astfel de activitate pornește de la 5 euro, iar bilete și rezervări poți face pe www.getyourguide.com.

Insula Burano , este o adevărată expoziție de culoare, fiecare cartier are casele vopsite într-o anumită paletă de culori și astfel insula a devenit unul din cele mai colorate locuri din Europa. Insula este cunoscută și pentru producția de dantelă.

Se poate ajuge cu vaporetto nr. 12 de la stația Fondamente Nove. Prima oprire va fi în Murano, apoi la Burano. Călătoria cu vaporetto până pe Burano durează aproximativ 35 de minute, sau se poate opta pentru o croazieră organizată pe insulele Murano, Burano și Torcello, prețul unui tur fiind de 20 de euro.

Pentru a ajunge la Veneția sunt zboruri directe cu Wizz Air din București, Cluj, Iași sau Timișoara până la aeroportul din Treviso, care se află la 3 stații cu trenul de Veneția.
Principalul aeroport din Venetia este Aeroportul Marco Polo. Se poate ajunge la Veneția în Piazzale Roma cu ACTV Bus (numarul 5/15/45), în aproximativ 30 de minute. Biletul costă 8 euro – dus, sau 15 euro dus/întors și este valabil 75 de minute.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *