Boris Johnson

Brexit – guvernul britanic acuzat că „intenţionează să forţeze un Brexit fără acord”

Externe

Premierul britanic, Boris Johnson, a fost acuzat de prim-ministrul scoţian, Nicola Sturgeon, că încearcă să forţeze un Brexit fără acord, în ciuda afirmaţiilor sale conform cărora doreşte un acord cu liderii EU, relatează The Guardian.

După o întâlnire cu Johnson la Edinburgh, Sturgeon a afirmat că Johnson urmează o strategie dură şi periculoasă în negocierile cu liderii UE, iar deznodământul va fi al unui Brexit fără acord.

Oferind declaraţii şi după ce Johnson a părăsit reşedinţa oficială din Edinburgh, Sturgeon a afirmat: „Acesta este un guvern care are o strategie bazată pe un Brexit fără acord, oricât ar nega ei în public”.

„În spatele acestor afirmaţii, acesta este un guvern periculos. Drumul pe care l-au ales este unul periculos, atât pentru Scoţia cât şi pentru Regatul Unit. El spune că vrea un acord cu UE, dar nu există nicio claritate despre cum ar obţine acest lucru din poziţia în care este acum, cu o abordare foarte dură”, a adăugat Sturgeon.

Sturgeon a precizat că nu ştie dacă această lipsă de claritate face parte dintr-o abordare gândită, însă a adăugat: „Cred că vrea un Brexit fără acord. Prin luarea unei poziţii dure, nu văd cum ai putea altă concluzie decât că vrea un Brexit fără acord sau că este destul de relaxat în această privinţă”.

Prim-ministrul scoţian a afirmat că nu îi este clar ce planuri are Johnson pentru întâlnirile cu liderii UE: „Singura strategie pe care o văd la el este că el consideră că UE va ceda”.

Boris Johnson a anunţat, luni, că aşteaptă un gest din partea europenilor, în favoarea redeschiderii negocierilor cu privire la Brexit, în prima sa vizită oficială în Scoţia, menită să promoveze uniunea Regatului Unit, destrămată în faţa unei perspective a ieşirii din Uniunea Eurpeană (UE) fără acord.

UE l-a avertizat, la rândul său, pe liderul britanic că cererile sale de renegociere ale acordului încheiat de către premierul Theresa May sunt „inacceptabile”.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *