Ventotene  – o mică perlă din Marea Tireniană

Lifestyle Travel

Ventotene este cea mai mică insulă italiană (în provincia Latina) și face parte din Arhipelagul Insulelor Pontine. Cu doar 743 de locuitori, Ventonete o insulă plină de istorie și frumusețe naturală.
Situată exact la jumătatea distanței dintre insulele Ponza și Ischia, Ventonete are o lungime de aproximativ 3 km, o lățime de cel mult 800 de metri și o altitudine maximă de 139 de metri deasupra nivelului mării.

Ventonete este o mică perlă din Marea Tireniană, cu plaje de vis și atracții culturale deosebite, un refugiu autentic unde puteți petrece o vacanță dedicată liniștii sufletești, la malul mării cu mii de nunațe, într-un peisaj minunat.
Printre atracțiile interesante ale insulei Ventotene se numără:

Portul Roman – un exemplu perfect de arhitectură clasică cu un bazin săpat în tuf, bolarzi și docuri pentru a permite ancorarea bărcilor, rezervoare de colectare a apei vechi de o mie de ani acoperite cu graffiti. O plimbare de-a lungul digului vă va permite să observați cum structura portului modern se îmbină perfect cu cea a portului roman. Se pot admira arcadele săpate în tuf care adăpostesc astăzi restaurante, baruri, magazine, oficii de turism și centre de scufundări;

Villa Giulia – o resedință augustană cu băi termale, marmură, coloane si mobilier antic a cărei construcție datează încă de la începutul epocii auguste. O vilă enormă, de peste 300 de metri lungime și 100 de metri lățime, concepută ca reședință de vară pentru împărat și curtea sa, dar transformată în scurt timp într-un loc de exil. Giulia, de fapt, a fost una dintre cele 5 femei care timp de peste un secol (celelalte au fost Agrippina Maggiore, Livilla, Ottavia și Flavia Domitilla) au trăit în exil pe micuța insulă Ventone;

Biserica Santa Candida (ocrotitoarea insulei) – potrivit legendei, când Cartagina a fost distrusă în secolul al IV-lea în timpul persecuției creștinilor, o tânără pe nume Candida a fost deportată împreună cu alți oameni la Roma pentru a fi apoi torturată și martirizată la Ponza. Trupul său a fost apoi aruncat în mare și găsit, pe 20 septembrie, chiar în Ventotene, lângă Cala Pozzillo. În 1774, Bourbonii au construit biserica în numele ei, și au numit-o “ocrotitoarea pescarilor și fermierilor.” Sărbătoarea patronală Santa Candida a primit recunoașterea specială a „Moștenirii italiene pentru tradiție” de către Ministerul Turismului în 2011. Sărbătorile pentru celebrarea patronală sunt solemne și încep în fiecare an pe 10 septembrie și se termină pe 20 septembrie;

Peschiera Romană – o serie de bazine în care se amestecau apa sărată și dulce pentru piscicultură care se găsesc la poalele farului Ventotene, nu departe de port;
Muzeul Arheologic – înființat în 1983 în urma unei expoziții despre descoperirile insulelor Pontine expuse la Roma, Muzeul Arheologic din Ventotene este găzduit la parterul fortului Bourbon unde se află și primăria. Muzeul găzduiește o serie de descoperiri găsite pe insulă și sub apă (motiv pentru care Ventotene este una dintre destinațiile preferate de pasionații de scufundări).

Printre aceste descoperiri se numără multe amfore, ancore, pietre funerare, marmură și capiteluri (tote din perioada romană) și o serie întreagă de panouri didactice care arată diferitele faze istorice ale insulei;
Muzeul Migrației și Observatorul Ornitologic – un muzeu mic, interesant, completat cu un Observator ornitologic care vă permite să aprofundați cunoștințele, obiceiurile și istoria numeroaselor specii de păsări care migrează din Africa în Europa.
Dar insula are și plaje superbe unde vă puteți bucura de frumusețea unei mări cristaline într-o liniște absolută. Cala Nave și Cala Rossano sunt poate cele mai frumoase dintre plajele din Ventotene.
Cala Nave este cea mai mare și mai faimoasă plajă de pe insulă, fiind accesibilă pe jos din port. Este o plajă cu nisip închis care formează un golf natural de o frumusețe rară și cu siguranță este un mic paradis unde puteți petrece zile frumoase la soare. Este o plajă liberă, dar se pot închiria umbrele și șezlonguri.

Cala Rossano este o plajă mică, nisipoasă și adăpostită la care se poate ajunge pe jos din port, perfectă pentru o zi la plajă fără să mergeți prea mult.
Printre celelalte plaje și golfuri de încercat, se numără Cala Battaglia și Parata Grande, una mai frumoasă decât cealaltă. Plaja Parata Grande este situată nu departe de centru și se poate ajunge pe o serie de trepte cioplite în tuf. Plaja este nisipoasă și veți găsi, de asemenea, șezlonguri și umbrele, cu vedere la apele verzi presărate cu stânci. De neratat este și plaja Parata della Postina, de asemenea, sugestivă și caracteristică.
Zona marină protejată de pe insula Ventotene este ideală pentru scufundări pentru a descoperi fundul mării și comorile artistice și arheologice pe care le deține. Scufundarile sunt permise numai în compania unor ghizi autorizați(zona fiind rezervatie naturală).

Nu ratați micuța insulă Santo Stefano care se află la o aruncătură de băț de Ventotene care este complet nelocuită (insula are o singură clădire – vechea închisoare Bourbon care domină peisajul și pe care o puteți vizita).
Închisoarea a fost proiectată în 1791 de filosoful și juristul Jeremy Bentham, construită de Bourbon în 1795 și funcțională până în 1965.Este o clădire impunătoare și maiestuoasă în formă de potcoavă, cu vedere la mare, unde, însă, prizonierii nu puteau privi decât înăuntru.
În ceea ce privește cazarea, în Ventotene turismul de masă nu există, dar pe insulă găsiți câteva hoteluri de două și trei stele, precum și diverse case de vacanță .

Cât privește gastronomia în Ventotene găsiți mâncăruri inedite care se nasc din fuziunea produselor terestre cu peștele proaspăt, prins zilnic. Cu siguranță merită să mănâncați pește, dar nu uitați să comandați o supă de linte, tipică zonei. Printre alte feluri tipice se numără: gnocchi de casă cu roșii Pachino, ricotta romană și ardei iute, caracatiță și creveți prinse de pe insulă.

Nu ratati calamarul umplut si murena în scapece cu ceapă roșie, iar pentru vegetarieni cianfotta de legume care variază în functie de anotimp (cartofi, mazăre, fasole, anghinare). Mesele sunt însoțite de vinuri locale, printre acestea: Dragonara, Moscato, Biancolella.
La Ventotene se poate ajunge cu feribotul sau prin închirierea unei bărci. Porturile de plecare sunt: Formia, Terracina, Napoli și Ischia. La porturile Formia și Terracina se poate ajunge atât cu mașina, cât și cu trenul din Napoli și Roma.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *