Vera Jourova

Vera Jourova – despre situația Codruței Kovesi

Externe

Continuă să vină critici de la Bruxelles privind situaţia Laurei Codruţa Kovesi. Vera Jourova, comisar european pentru Justiţie, a dezvăluit că i-a transmis ministrului Tudorel Toader să nu i se pună piedici candidatei la şefia Parchetului European.

Ea a participat la conferința „Ziua europeană a competiției si a consumatorilor” și, la plecare, a fost întrebată de jurnaliști cum comentează anchetarea lui Kovesi în perioada în care aceasta candidează pentru funcția de procuror-șef european.

„Este o investigație în derulare și este o situație în care nu comentăm, însă, în același timp, nu ne place să vedem niciun obstacol pentru ca Laura Codruta Kovesi să ia parte la competiția pentru postul de procuror european-șef”, a spus oficialul european.

Întrebată dacă această investigație este o piedică pentru Kovesi în acest proces, Jourova a răspuns afirmativ.

„Ea, pâna ieri, nu a putut părăsi țara și procesul de numire a procurorului-șef european este în derulare și respectăm principiul prezumției de nevinovăție. Cum putem considera acest lucru? Sigur că o considerăm ca o piedică. Am spus acest lucru și data trecută, când m-am întâlnit cu ministrul Justiției la Bruxelles, că vrem să vedem că toti participanții la acest proces sunt liberi să participe, nu să fie împiedicați de ceva, de exemplu de propria țară. Am fost foarte clari pe tema asta”, a subliniat comisarul european.

Vera Jourova: Activarea articolului 7 în cazul României, o măsură pe care nu am ezitat să o luăm în cazul Poloniei
Comisia Europeană nu discută încă despre activarea articolului 7 în cazul României, însă acest lucru depinde de ceea ce se va întâmpla zilele următoare, a declarat, joi, la Bucureşti, comisarul european pentru Justiţie şi Protecţia Consumatorilor, Vera Jourova.

„Nu voi specula pe această temă. Domnul Timmermans (prim-vicepreşedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans n.r.) a fost destul de clar ieri că vrem să vedem rezultate pozitive ale dialogului nostru. Pentru noi, aceste două ordonanţe sunt paşi spre o direcţie foarte greşită şi aşteptăm reacţii din partea Guvernului, sperând că Guvernul va reveni pe drumul normal care a fost atât de pozitiv şi de succes în ultimii zece ani. Nu voi specula care vor fi paşii următori, dar va fi o reacţie”, a spus ea.

Întrebată dacă Comisia Europeană se gândeşte la activarea articolului 7 în cazul României, oficialul european a afirmat: „Nu încă, dar este o măsură pe care, după cum ştiţi, nu am ezitat să o luăm în cazul Poloniei”.

Jurnaliştii au insistat să afle dacă există acest risc pentru România în prezent. „Trebuie să discutăm în continuare şi depinde de ceea ce se va întâmpla în România zilele următoare”, a răspuns Jourova.

„Statul de drept, imparţialitatea sistemului judiciar nu sunt doar aspecte interne, ci sunt o problemă europeană. Există standarde care trebuie respectate în toate statele. Aşa cum am spus, încă sperăm că dialogul va aduce rezultatele pe care le dorim. Ştiu că va avea loc o altă dezbatere între domnul vicepreşedinte Timmermans şi doamna prim-ministru Dăncilă şi sperăm că vom ajunge la un rezultat pozitiv”, a susţinut ea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *