Vlad Covaliu a câștigat medalia de aur  la Campionatul Mondial de Scrimă pentru cadeți și juniori – Riad 2024

Sport

Vlad Covaliu a cucerit titlul de campion mondial al probei după victorii clare obținute începând cu primul tur, unde l-a învins cu 15-4 pe bulgarul Radoslav Vodenov. În al doilea tur Vlad l-a eliminat pe chinezul Tianhao Wang (15-7), iar în turul trei a urmat la rând Evan Jean Abida Girault, din Niger, de care a dispus cu 15-11. În optimi s-a consumat „duelul tricolor”, dintre Vlad Covaliu și Radu Nițu. S-a impus clar, cu 15-6, Vlad, care a continuat cu o nouă victorie în sferturi – 15-13 cu americanul Cody Walter Ji. În semifinale Vlad Covaliu l-a învins pe Santiago Madrigal, din Spania, cu 15-6, calificându-se în ultimul act al întrecerii.

Adversar i-a fost rusul Pavel Graudyn, iar meciul a fost dominat clar de sportivul nostru, deși s-a terminat cu un scor la limită. Vlad Covaliu s-a impus cu 15-14 și a cucerit titlul mondial la sabie masculin juniori, primul titlu mondial la juniori cucerit de scrima românească din 2004 încoace, după succesul Anei Maria Brânză la Plovdiv, în concursul individual feminin de spadă.

Radu Nițu s-a calificat direct în turul al doilea, unde l-a întrecut pe egipteanul Dewedar cu 15-0. În al treilea tur, Radu a dispus cu 15-9 de turcul Tolga Aslan. În optimi a urmat duelul pierdut cu Vlad Covaliu.
Mihnea Enache l-a învins pe germanul Julian Maklakov cu 15-14 în primul tur, iar în turul secund a trecut cu 15-13 de georgianul Lasha Kutchukhidze. Mihnea a fost învins în turul al treilea de către spaniolul Santiago Madrigal, care s-a impus cu 15-12. Casian Cîdu a fost eliminat din primul tur, după 3-15 cu italianul Edoardo Reale.
În clasament, după locul 1 cucerit de Vlad Covaliu, românii au mai ocupat pozițiile 11 – Radu Nițu, 31 – Mihnea Enache și 90 – Casian Cîdu.

Feminin, juniori, sabie, individual
Trei din cele patru sportive tricolore prezente la startul concursului feminin de sabie junioare s-au calificat mai departe, Anastasia Fusea fiind eliminată după faza grupelor.
Pe tablou, Amalia Stan a bifat prima calificare încă din turul întâi, după 15-6 cu Eleba Gomez Valera (Spania). A urmat un 15-5 cu Kristina Milanova și un al treilea succes, în turul al treilea, 15-8 cu turcoaica Nil Gungor. În optimi, Amalia a învins-o pe ucraineana Maiia Velychko, cu 15-12, calificându-se în sferturi. Aici, adversara Amaliei a fost viitoarea campioană mondială a probei, chnezoaica Qimiao Pan, care s-a impus cu 15-13.

Amalia Covaliu a trecut de primul tur după 15-11 cu Julie Xiao (Canada), dar a cedat în turul secund, 11-15 cu Szanett Kovacs (Ungaria).
Același traseu l-a avut și Denisa Șerban: 15-13 cu Isabela Carvalho (Brazilia) și 6-15 cu Magda Skarbonkiewicz (Statele Unite).
Ierarhia finală a adus astfel Amaliei Stan un loc 8, Amalia Covaliu s-a clasat pe locul 46, Denisa Șerban pe locul 53, iar Anastasia Fusea pe 118.
Comunicat de presă – Federația Română de Scrimă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *