Zanzibar – Perla Oceanului Indian

Lifestyle

Zanzibar este cea mai mare și mai populată insulă a arhipelagului Zanzibar, din Tanzania, situat chiar sub Ecuator. Insula este o plăcere pentru turiștii care iubesc istoria, cultura și marea.

Caracterizată de plaje albe și ape cristaline, acest loc este o destinație potrivită pentru orice tip de călător. Fie că doriți să vă bucurați de soare și mare, sau doriți să cunoașteți aspectele culturale ale insulei ori să vă dedicați zilele excursiilor în natură, cu siguranță nu veți fi dezamăgiți de alegerea dvs.

Zanzibar are un tip de climă tropicală, cu temperaturi minime cuprinse între 20 ° C în august și 24 ° C în aprilie și cu maxime cuprinse între 29 ° C și 32 ° C. Cel mai bun moment pentru a vizita insula este din iunie până la sfârșitul lunii februarie.

Zanzibar este de experimentat și de descoperit: de la plajele din Nord, cu o multitudine de cluburi și structuri la câțiva pași de la mare, la sălbăticia Coastei de Est. În nord, fenomenul mareei este mai puțin pronunțat în timp ce de-a lungul Coastei de Est, marea se retrage pentru câteva sute de metri, împiedicând scăldarea timp de câteva ore pe zi. Totuși, acest lucru vă permite să descoperiți minunata viață marină din Oceanul Indian.

Dar Zanzibarul înseamnă mult mai mult decât atât. Are orașe interesante, obiective turistice istorice, piețe colorate și este locul unde s-a născut superstarul rock Freddie Mercury, solistul legendarei trupe “Queen”.
În ceea ce privește atracțiile culturale din Zanzibar( Unguja), cele mai mute sunt situate în Stone Town(Orașul de piatră), în centrul istoric și cea mai veche parte a orașului, care este Patrimoniu Mondial UNESCO.

Este principalul oraș al insulei. Centrul său istoric este mic, dar bogat în cultură și tradiții și este o adevărată plăcere să vă plimbați pe străzile sale înguste, unde veți avea impresia că v-ați întors întors în timp. În plus, pădurile luxuriante, plajele tropicale, lungi din imediata apropiere fac din Zanzibar un loc de descoperit.

Unul dintre cele mai bune moduri de a cunoaște istoria Zanzibarului este să vizitați monumentele istorice împrăștiate în Stone Town, printr-un tur ghidat care vă va descrie în detaliu, tot ceea ce vedeți.

Printre principalele atracții se numără:
Muzeul Palatului – această clădire din secolul al XIX-lea a fost casa Sultanului din Zanzibar și a familiei sale până în 1964, motiv pentru care este numit și Palatul Sultanului, după care situl a devenit birou guvernamental timp de câțiva ani.

Astăzi este un muzeu dedicat istoriei familiei regale, care a reușit să păstreze o mare parte din mobilierul și decorațiunile sale originale.
Casa Minunilor – i se mai spune Beit Al Ajaib, cea mai înaltă și una dintre cele mai importante clădiri istorice din Orașul de piatră.

Este situată pe malul mării, pe Mizingani Road și își datorează numele de „Casa Minunilor” deoarece, pe lângă faptul că este cea mai mare structură arhitecturală din Zanzibar, a fost prima clădire din insulă care a fost dotată cu apă și energie electrică. De asemenea, este una dintre primele clădiri din Africa, prevazută cu lift. Tatăl lui Freddie Mercury a fost contabil la Casa Minunilor.

Astăzi palatul este un muzeu public în care sunt expuse colecții permanente de obiecte legate de tradițiile și cultura locală.

Old Fort -vechiul fort din Zanzibar, cunoscut și sub numele de Fortul arab, este o structură masivă situată în Orașul de Piatră și singurul castel arab din Africa de Est, care încă mai stă în picioare.Pe lângă un teatru în aer liber, interiorul său găzduiește multe magazine, un restaurant și Centrul Cultural al orașului.

Anglican Cathedral Christ Church – este o catedrală anglicană care se află în partea de est a orașului și cea mai impunătoare clădire religioasă din Zanzibar. A fost construită în 1873, exact în locul în care între secolele XVII și XIX era Piața de Scalvi. Din acest motiv, există încă numeroase mărturii care amintesc de istoria tristă a acestui loc. De exemplu, lângă biserică se află un monument celebru înfățișând sclavi înlănțuiți, pe fundul unei gropi. Catedrala este deschisă zilnic între orele 8:00 și 17:00, și se plătesc 5 USD pentru intrare.

Unul dintre lucrurile pe care le puteți face în Zanzibar, pentru a afla despre trecutul său este să explorați vechea Piață de Sclavi. Este de fapt un adevărat muzeu, situat în zona în care era piața. În trecut, mii de africani au fost aduși pe insulă ca sclavi pentru a lucra la plantații și, ulterior, trimiși de comercianți în est pentru a fi vânduți în Persia, Arabia, Imperiul Otoman și Egipt.

Muzeul este deschis zilnic între orele 8:00 și 18:00 și pentru a-l vizita trebuie să plătiți în jur de 5 USD pentru bilet.

Freddie Mercury House – mergând prin Zanzibar veți trece prin fața casei natale a marelui artist Freddie Mercury, unde s-a născut și a trăit primii lui ani de viață. Din păcate, clădirea de astăzi nu găzduiește un muzeu, așa că va trebui să vă mulțumiți cu o fotografie din exterior și să vă continuați drumul.

Faceți un tur al Grădinilor Forodhani -situate pe malul mării, vis-a –vis de Fortul arab și Casa Minunilor. Sunt foarte frecventate, mai ales seara, când găzduiesc o cunoscută piață de noapte, cu tarabe unde puteți gusta specialitățile bucătăriei locale, precum și pizza zanzibarică, care este specialitatea locală.

Pizza Zanzibar este cu siguranță diferită de pizza pe care ați mâncat-o de multe ori. Este un fel de clătită în care aluatul este pliat, astfel încât toate ingredientele să fie în interior și apoi coapte pe o tigaie de metal. Poate fi servită fie dulce, cu nutella sau fructe, fie sărată cu pui sau vită și, de obicei, include și ou, brânză, ceapă, ardei și maioneză.

Zanzibar a fost întotdeauna renumit pentru calitatea mâncării sale, dar mai ales pentru marea sa varietate, având influențe din toată Africa. Puteți găsi aceste mâncăruri locale oriunde pe insulă, dacă știți unde să mergeți, dar Stone Town ar putea fi locul cel mai simplu și cel mai autentic pentru a le încerca. Mâncăruri tradiționale pe care nu trebuie să le ratați:
Biryani și Pilau: cele două mâncăruri tradiționale pe bază de orez, gătite cu adaos de carne și un sos delicious;

Supa Urojo: aceasta este o ciorbă pe bază de făină, cu arome de mango și lămâie și adesea însoțită de cartofi gătiți în diferite moduri. Este un fel de mâncare foarte gustoasă, preferată de localnici, pe care trebuie neapărat să o degustați;

Mandazi: nu este altceva decât un aluat prăjit, similar cu o gogoșile, dar nu atât de dulci, încât pot fi servite singure sau cu diferite feluri de mâncare (cum ar fi pâinea noastră prăjită).

Mergeți la cumpărături în Bazarul Darajani – cel mai mare centru comercial din Stone Town (Orașul de Piatră), de unde puteți cumpăra practic orice: mâncare, bijuterii, haine, obiecte de artă, sculpturi în lemn, parfumuri, suveniruri, etc.

Vizitați Jozani Forest – este un Parc Național de aproape 2000 de hectare, situat în partea de est a insulei și este singura pădure autohtonă rămasă din Zanzibar, cu peste 100 de specii de copaci. Acesta este singurul loc din lume unde încă mai puteți vedea maimuțele colobus pe cale de dispariție.

Sunt albe și negre cu spatele roșu și dacă vă hotărâți să vizitați parcul, cu siguranță veți întâlni unele dintre ele. Veți vedea, de asemenea, multe păsări și fluturi unici.

Bronzați-vă pe Plaja Nungwi – situată în regiunea de nord-vest a Zanzibarului, cu nisip alb și marea cristalină. Este considerată una dintre cele mai frumoase de pe insulă. Este un loc excelent pentru a vă relaxa și, de asemenea, datorită poziției sale, puteți admira apusuri de soare minunate.

Dacă sunteți în căutarea unor plaje mai liniștite și mai puțin aglomerate, atunci trebuie să vă orientați spre cele din partea de est, cum ar fi Matemwe, Pingwe sau Paje.

Vizitați Insula Changuu (Prison Island) – una dintre excursiile obligatorii din Zanzibar este să vizitați Insula Changuu, o fâșie de nisip din mijlocul Oceanului Indian. Această insulă este situată la 5,6 km nord-vest de Stone Town. În trecut era folosită pentru a adăposti sclavi rebeli și ca loc de carantină pentru cei care sufereau de febră galbenă. Astăzi, insula este o destinație turistică foarte apreciată, unde puteți admira frumoasele țestoase gigantice, vechi de peste 150 de ani. Pentru a ajunge la Prison Island este nevoie de aproximativ 30 de minute cu vaporul de la Stone Town. Dacă doriți un tur al insulei cu posibilitatea de a face snorkeling, puteți rezerva acest tur privat. Insula este deschisă zilnic între orele 9:00 și 16:15 și are o taxă de intrare de 4 USD.

Vizitați satul Jambiani – un mic sat pescăresc situat pe coasta de sud-est a insulei Zanzibar și locul tipic unde vă puteți relaxa și bucura de plajă și mare. Total cufundat în natură, este un loc foarte liniștit, cu o frumoasă plajă cu nisip alb, palmieri și o mare minunată.

Spre deosebire de alte zone de aici, fenomenul mareelor este mai pronunțat, dar în realitate aceasta este de fapt adevărata valoare, odată cu căderea apei culorile mării se schimbă complet, variind de la albastru la verde, la turcoaz.
În ceea ce privește cazarea, pe insulă găsiți de la pensiuni ieftine, la bungalouri cu preț mediu, până la hoteluri de lux de 5 stele. Totul depinde de bugetul dumneavoastră.

Zanzibar are propriul aeroport care îl conectează bine la multe țări, în plus, sunt frecvente și bărcile care pleacă din Dar es Salaam(cel mai mare oraș din Tanzania) care ajung în portul insulei. Pentru deplasarea pe insulă este de preferat să alegeți taxiurile și să cumpărați excursii ghidate pentru a vizita diverse locuri.

Există patru companii aeriene care zboară din București (cu una sau două escale până în Zanzibar): Fly Dubai, Qatar, Turkish și Air France.
Pentru a intra în Zanzibar, turiștii români nu au nevoie de viză, trebuie doar să deţină un paşaport valabil pentru o perioadă de minim şase luni de la data intrării în ţară.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *