Zermatt – o adevărată perlă a Alpilor

Lifestyle Actualitate

Zermatt este o renumită stațiune de iarnă, situată la 1610 de metri, deasupra nivelului mării, în districtul Visp, cantonul Valais – Elveția, la poalele muntelui Matterhorn, unul dintre cei mai impresionanți munți din Europa.

Stațiunea a reușit să-și păstreze atmosfera tipică din trecut datorită aleilor sale înguste, clădirilor tradiționale din lemn construite între secolele XVI și XVIII.

Dintr-un mic sat de munte, Zermatt a fost transformat într-o stațiune internatională foarte căutată, unde, acum este posibil să petreceți zile excelente pe străzile înguste ale centrului istoric, cunoscut sub numele de Hinterdorf, unde există clădiri antice și fermecătoare, buticuri rafinate, monumente și fântâni sculptate, în memoria alpinistilor locali și a ghizilor montani.

Zona înconjurătoare oferă de asemenea multe atracţii culturale. Nu ratați o vizită la Muzeul Matterhorn sau Muzeul Zermatlantis care are un rol important în istoria alpină și în cultura stațiunii Zermatt. Iubitorii de arhitectură vor găsi, de asemenea, puncte de interes deosebite în cele trei biserici ale orașului.

Zermatt este înconjurat de un inel de 38 de vârfuri alpine care depășesc 4.000 de metri, în centrul unei regiuni care este destinația ideală în orice anotimp.

Este una dintre cele mai renumite, rafinate și elegante stațiuni de vacanță montane din Europa atât vara( având în vedere cei 400 de kilometri de trasee montane), cât și iarna (cu 360 de kilometri de pârtii), când stațiunea elvețiană, nu numai că se umple de turiști, dar organizează și o mulțime de evenimente, care vor face ca orice iubitor al sporturilor alpine și de iarnă să fie curios și încântat.

De asemenea, stațiunea este considerată o destinație “green” în întreaga lume nu numai pentru peisajele necontaminate care îl înconjoară, ci și pentru faptul că poate fi vizitat doar pe jos. Din 1947, stațiunea s-a declarat închisă traficului și „o zonă liberă de mașini și motoare cu combustibil”, motiv pentru care, de atunci stațiunea a fost complet pietonală și pot circula doar mașini electrice sau trăsuri trase de cai.

Zermatt este o adevarată Regină a Zăpezii, cu zone de schi, care ating 3.900 de metri înălțime(cea mai înaltă din Alpi), ce oferă experiențe sportive atât pentru experți și cât și pentru începători. De asemenea, aerul curat, datorită interdicției de circulație a mașinilor (cu excepția celor electrice) dă posibilitatea de a trăi zile fără trafic, alegând dintre miile de inițiative de a participa direct sau, de a vă pierde printre pajiștile verzi vara, și câmpurile albe iarna, sau într-o piață cu produse tipice ori la un concert.

Pentru o pauză relaxantă, încercați una dintre numeroasele centre de masaj și fitness și piscinele fierbinți din Zermatt, unele umplute cu apă de mare.

Dacă doriți să vă distrați, încercați Alpin Fun Park, un centru sportiv unde puteți încerca, printre altele, volei și golf de iarnă.

Zermatt a câștigat titlul de„Cel mai bun Ski Resort din Alpi” în anul 2014. Printre alte atracții ale zonei se numără: Gravity Park(pentru a urmări snowboarderii), Ski Paradise, Palatul de gheață(se află la 15 metri sub pământ), Horu Kaserei( pentru a afla cum se face brânza).

În ceea ce privește gastronomia, în Zermatt, puteți degusta specialitățile tipice, cum ar fi carnea uscată și pâinea de secară, sau magicile Fondue cu brânzeturi din pășunile montane. Încercați Raclette(brânză topită servită cu cartofi fierți în coajă, castraveți murați,ceapă și muștar);

Älplermagronen( cartofi, paste, brânză, smântână și ceapă, cu o garnitură de mousse de mere); Rösti clasic (omleta de cartofi) sau supa de usturoi în pâine de Valais.

Nu puteți pleca fără a fi încercat mămăliga amestecată cu brânză și servită ca fel principal sau ca garnitură cu carne de iepure și, bineînțeles ciocolata, conform tradiției elvețiene. Există multe feluri de mâncare pe bază de vânat și pește de apă dulce, în special păstrăv.

Zermatt este renumit pentru cluburi, restaurante (peste o sută), discoteci, petreceri și evenimente speciale. Dacă doriți să experimentați viața de noapte, încercați să nu vă obosiți prea mult în timpul zilei.

În ceea ce privește cazarea,în Zermatt există cazare de la hoteluri de lux la hoteluri tradiționale, campinguri, hoteluri pentru bicicliști, cazări pentru familii, cabane și dacă doriți, puteți chiar să închiriați un apartament pe tot parcursul anului. Multe hoteluri au o gastronomie atractivă și spa-uri splendide.

Cele mai apropiate aeroporturi sunt: Milano, Genvea și Zurich. Singura modalitate de a ajunge la Zermatt este cu trenul. Cu mașina, puteți călători doar până la Täsch, iar ultimii 7 km trebuie parcurși cu trenul sau cu taxiul.

Dacă plecați din gara Milano Centrale puteți lua un tren direct care vă va duce la Visp în aproximativ două ore și apoi veți schimba de acolo către Zermatt.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *