Sărbătorită în cea de-a doua duminică a lunii mai, Ziua Națională a Portului a fost instituită printr-o lege publicată pe 13 mai 2015 în Monitorul Oficial și prevede ca această zi să prilejuiască organizarea de evenimente cultural-artistice, sociale și educative, prin care să „se evidențieze valorile inestimabile pe care le reprezintă costumele tradiționale specifice fiecărei zone”.
Anul acesta, în București, comunitatea “Domnițe cu altițe” a organizat pe 12 mai în București Parada portului popular românesc, eveniment aflat deja la a treia ediție. Aproape 100 de personae îmbrăcate în costume populare au sărbătorit printr-o plimbare prin centrul Bucureștiului Ziua Națională a Portului tradițional din România.
Și la Sibiu, oamenii îmbrăcați în costume populare, au avut intrare liberă, duminică, 12 mai 2019 la Muzeul din Dumbrava Sibiului, de Ziua Națională a Portului traditional.
Reprezentanţii muzeului au anunţat că femeile pot opta pentru ie, poale, șorț și cătrință/ foi, brâu, laibăr sau pieptar, în vreme ce bărbaţii pot alege cămașă, cioareci sau ițari, brâu, laibăr sau pieptar, clop/ căciulă.
De asemenea, în perioada 10-12 mai, la Cluj Napoca, ASCOR și grupul Șezătoare Cluj, în parteneriat cu Muzeul Etnografic al Transilvaniei, au organizezat seminarul Meșteșugul și arta acului, prilej cu care au vut loc o serie de evenimente extrem de interesante.
În urmă cu doi ani, pe 14 mai 2017, cu ocazia Zilei Naţionale a Portului Tradiţional, a fost organizat, la Năsăud, evenimentul „Ziua Costumului Popular în Cartea recordurilor”. Cei 9643 de participanți care s-au străns pe stadionul din orașul Năsăud, purtănd costume naționale, au reușit să intre în Cartea Recordurilor cu două performațe excepționale: cea mai mare mulţime îmbrăcată în costume populare și cel mai mare dans popular sincron (9.506 persoane).