Ziua Satului Românesc – sărbatorită la Muzeul Naţional al Satului Dimitrie Gusti

Lifestyle

Muzeul Naţional al Satului Dimitrie Gusti vă invită duminică, 25 septembrie 2022, să sărbătorim împreună Ziua Satului Românesc.

„Satul românesc este cheia înţelegerii noastre ca români în marele cor al naţiunilor europene, este locul în care trecutul se întâlneşte cu prezentul pentru a pregăti viitorul. Satul vorbeşte despre istoria profundă a ţării. El nu vorbeşte prin evenimente glorioase, nu reţine date istorice de anvergură, eroii satelor sunt anonimi, cel mai adesea; satul vorbeşte însă prin viaţa de zi cu zi a locuitorului, condiţionat încă de fertilitatea pământului, de ploi şi soare, de recoltele culese la finele anotimpurilor, care se scurg cu ritmicitate după ceasul cosmic al universului, nu după cel grăbit al omului modern.”, declară conf. univ. dr. Paula Popoiu, director general al Muzeului Naţional al Satului „Dimitrie Gusti” din Bucureşti.

Cu această ocazie, vizitatorii sunt invitaţi să cunoască o parte a moştenirii noastre reprezentată în expoziţia intitulată Lada de Zestre, o incursiune prin anotimpurile vieţii. Lada de zestre, ca leit motiv, prezintă creaţia ţărăncii românce din toate colţurile ţării, pornind de la cele mai fine ţesături, la covoare, de la cele mai spectaculoase cromatici la cele mai simple. Cele peste 60 de obiecte expuse fac parte din colecţiile muzeului.
De asemenea, vizitatorii vor putea participa la o serie de ateliere şi vor putea achiziţiona o serie de produse de artizanat în cadrul târgului deschis cu această ocazie.

Ziua Satului Românesc a fost instituită prin Legea nr. 44/2020. „Ziua Satului Românesc poate fi organizată de către autorităţile administraţiei publice centrale şi locale, de către celelalte instituţii ale statului, de către persoane fizice sau juridice prin organizarea şi participarea la programe şi manifestări cu caracter social, cultural şi ştiinţific în scopul de a aprecia şi a promova satul românesc”, se menţionează în lege.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *