fonduri europene

1.300 companii și peste 3.300 locuri de muncă – create de studenți după ce au primit fonduri europene

Social

Programul Innotech Student a beneficiat de o finanțare de 130 de milioane de euro. Investițiile în antreprenoriatul studențesc vor continua prin Programul Educație și Ocupare 2021 – 2017, care aduce peste 230 de milioane de euro în acest sens, informează, marți Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene într-un comunicat.

“Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene a prezentat astăzi, în cadrul Galei Innotech Start Up, rezultatele Programului Naţional INNOTECH STUDENT adresat studenților, doctoranzilor și cursanților înmatriculați în colegiile organizate la nivelul instituțiilor de învățământ superior.

Evenimentul, organizat în parteneriat cu Banca Mondială, a inclus o expoziție de prezentare a unor proiecte de succes ce s‑au dezvoltat cu ajutorul fondurilor europene, precum și o serie de dezbateri privind provocările pentru înființarea și susținerea Start-upurilor cuprinse în programul Innotech Student.

La evenimentul de astăzi au participat, alături de ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Marcel Boloș, directorul de țară pentru România și Ungaria al Băncii Mondiale, Anna Akhalkatsi, consilierul de stat în cadrul Cancelariei prim-ministrului, George Agafiței, directorul general al Autorității de Management a Programului Operațional Capital Uman, Vlad Rovințescu, precum și beneficiari ai contractelor de finanțare.

„Când am lansat Innotech Student în precedentul meu mandat, am vazut programul ca pe o investiție în viitor, prin care studenții să fie încurajați să urmeze drumul antreprenoriatului și să creeze la rândul lor locuri de muncă. Îmi aduc aminte că am avut la acel moment o serie de consultări dedicate apelului și, în calitatea mea de profesor, eram încântat să văd cum reprezentanții stundeților sunt implicați și pregătiți să dea restart mentalității de business. Iar acela a fost un moment de curaj pentru tinerii care au îndrăznit să viseze. Curajul este abilitatea de a rezistă în fața oricărei provocări cu consecvență și hotărâre. Este fermitatea, motivația și cea mai pură formă de ambiție. Și iată că, doi ani mai târziu, suntem aici și vorbim despre proiecte de succes și exemple de bune practici.

Deci, dacă facem un calcul simplu de eficienţă, la 130 milioane de euro investiţi, peste 22.000 de studenţi au participat la cursuri de antreprenoriat, peste 1.300 de companii s‑au înfiinţat şi peste 3.300 de locuri de muncă sunt astăzi propuse ca rezultat pentru implementarea celor 66 de contracte de finanţare. Dacă privim spre următorii ani, vedem că Politica de Coeziune 2021–2027 ne aduce noi oportunități importante pentru ca tinerii să acceadă pe piața muncii. Prin Programul Educație și Ocupare, vom continua să investim în antreprenoriatul studențesc. Sunt bani europeni pentru formarea competențe antreprenoriale, formare în management de proiect, organizațional sau strategic, acoperirea costurilor de calificare la locul de muncă, creare de noi locuri de muncă prin inițierea de afaceri, inclusiv în zona economiei sociale (start-up) sau incubatoare de afaceri”, a precizat ministrul Marcel Boloș.

”Ne-am asumat de la începutul mandatului promovarea și dezvoltarea programelor de studii flexibile și corelate cu cerințele pieței muncii, care să sprijine tranziția verde și tranziția digitală pentru toți tinerii.
Educația antreprenorială sporește capacitatea de angajare. Cel mai mare beneficiu este acela că, pentru fiecare student care devine antreprenor, mai mulți studenți pot ajunge în roluri „intraprenoriale” – inovând din interior, îmbunătățind productivitatea, competitivitatea și reziliența economică. Într‑o perioadă în care economia națională a fost greu încercată, programul Innotech Student a dat curajul unor tineri bine pregătiți, calificați și ambițioși să își materializeze ideile inovatoare”, a transmis consilierul de stat George Agafiței.

Bugetul inițial, majorat de la 20 la 130 milioane de euro
Apelul de proiecte Innotech Student a fost deschis în iulie 2020 și finalizat la 30 septembrie 2020, fiind depuse 351 de cereri de finanţare în valoare de 680 milioane de euro. Bugetul inițial al programului, în valoare de 20 de milioane de euro, a fost suplimentat ulterior la 134 milioane euro. Cuantumul maxim al ajutorului de minimis pentru fiecare întreprindere sprijinită a fost stabilit proporțional cu numărul de locuri de muncă create, astfel:

-Ajutor de minimis mai mic sau egal cu 40.000 de euro – minim 2 locuri de muncă create;
-Ajutor de minimis cu o valoare mai mare de 40.000 de euro dar mai mică sau egală cu 60.000 de euro – minim 3 locuri de muncă create;
-Ajutor de minimis cu o valoare mai mare de 60.000 de euro dar mai mică sau egală cu 80.000 de euro – minim 4 locuri de muncă create;
-Ajutor de minimis cu o valoare mai mare de 80.000 de euro dar mai mică sau egală cu 100.000 de euro – minim 5 locuri de muncă create.

În cadrul Programului Innotech Student au fost finanțate 66 proiecte prin care au fost sprijiniți pentru tranziția de la școală la viața activă peste 22.000 studenți, doctoranzi și cursanți înmatriculați în colegiile organizate la nivelul instituțiilor de învățământ superior. Au fost sprijinite 1.300 noi întreprinderi și au fost create peste 3.300 noi locuri de muncă.
Prin Acordul de asistență tehnică semnat în 2017, Banca Mondială a acordat sprijin pentru implementarea Programului Operațional Capital Uman prin intermediul căruia s‑au finanțat proiectele depuse în cadrul Innotech Student.
Oportunități importante pentru tineri în următorii ani

Prin Programul Educație și Ocupare 2021 – 2027 (PEO), ce urmează fi aprobat de Comisia Europeană, aproximativ 230 de milioane de euro sunt alocați pentru valorificarea potențialului tinerilor pe piața muncii, prin:
-formarea competențelor antreprenoriale, tutorat/mentorat, asistență/consiliere/coaching pentru tineri cu inițiativă în organizații, role models, formare în management de proiect, organizațional sau strategic, schimb de experiență cu tineri români din diaspora,
-acordarea de granturi pentru creare de noi locuri de muncă prin inițierea de afaceri, inclusiv în zona economiei sociale (start-up) sau incubatoare de afaceri pentru care se vor pune la dispoziție inclusiv spațiile în cadrul construcțiilor lipsite de folosință, aflate în proprietatea publică a UAT,
-asistență și consultanță post-înființare.”.
Mai multe informații despre Programul Educație și Ocupare 2021 – 2027, aici: https://mfe.gov.ro/peo-21–27/.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *