klaus iohannis

Declarațiile președintelui Iohannis – înaintea participării la Summitul Uniunea Europeană – Balcanii de Vest

Actualitate

Președintele României, Klaus Iohannis, a susținut marți, 6 decembrie 2022, la Tirana, Republica Albania, declarații de presă înaintea participării la Summitul Uniunea Europeană – Balcanii de Vest, potrivit unui comunicat al Administrației Prezidențiale.

Declarațiile de presă:
“Avem astăzi aici, la Tirana, un summit la care participă Uniunea Europeană, noi toți, format Consiliu, și statele din Balcanii de Vest, care doresc să devină membri în Uniune. Este un moment care va prezenta un punct politic mai degrabă decât să avem decizii. Nu ne întâlnim în format Consiliu pentru decizii, dar vrem să arătăm că suntem alături de statele din Balcanii de Vest.

În afară de asta, este clar că în acest moment, când lumea are probleme multiple și războiul declanșat de Rusia împotriva Ucrainei afectează pe toți, e bine, e important să arătăm că suntem uniți și solidari în jurul valorilor în care credem.

Este nevoie și de acțiune concretă, pentru a da o șansă suplimentară statelor din Balcanii de Vest. E nevoie de cooperare sectorială aprofundată, este nevoie să colaborăm și într-o zonă în care nu este chiar plăcută, dar e nevoie de acțiune hotărâtă – vorbesc de migrație, migrația necontrolată, ilegală. Aici e nevoie de o colaborare foarte bună între forțele care se ocupă de aceste chestiuni.

Și, în fine, cred că este important să fim uniți și în combaterea dezinformării și a informațiilor pur și simplu false. Cam aici ne poziționăm astăzi, aceste chestiuni le voi spune și în alocuțiunea mea din plen.
Sesiune de întrebări și răspunsuri:

Jurnalist: Domnule Președinte, știm că astăzi nu se discută despre spațiul Schengen la acest Summit, dar, pentru că se apropie Consiliul JAI, am dori să știm care sunt șansele, în acest moment, ca România să adere la spațiul Schengen.
Președintele României: Încă se discută, se negociază. Joi această chestiune se va afla pe masa Consiliului în format JAI, de miniștri de interne și de justiție. Acolo sigur că se va discuta in extenso această chestiune. Până atunci, este nevoie încă de negocieri, încă se discută pe textul acelei decizii, și noi suntem angajați să stăm hotărâți până în ultimul moment și să ducem decizia acolo unde o dorim noi.

Jurnalist: Austria este singura țară care s-ar mai opune. Ce semnale aveți dumneavoastră, va ceda Austria?
Președintele României: În continuare se discută și se negociază și nu ne vom opri din discutat și negociat până în ultimul moment.
Jurnalist: Dar există posibilitatea și că ar putea fi deconectată România de Bulgaria în acest proces, pentru ca măcar șansele noastre să fie mult mai mari?

Președintele României: În condițiile în care deciziile în care deciziile referitoare la România și Bulgaria nu sunt tocmai identice, nici rezultatele nu pot fi tocmai identice, dar asta nu înseamnă că nu se poate găsi o formulă de decizie care este convenabilă pentru ambele părți. O decuplare este, sigur, o chestiune care s-a mai discutat și speranța mea este să avem o decizie pozitivă și să nu fie nevoie să discutăm în continuare aceste chestiuni.
Jurnalist: De ieri a intrat în vigoare embargoul asupra petrolului rusesc. Va fi România afectată de acest embargo? Și, în acest context, considerați că poate fi prelungită compensarea cu 50 de bani la carburanți?

Președintele României: Urmări vor fi, asta este foarte clar, dar și Guvernul se va preocupa de această chestiune și, cu siguranță, cum și până acum s-au luat măsuri pentru a proteja populația, se va găsi o soluție și la această problemă.
Mulțumesc!”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *