permisul de conducere

11 octombrie – Ziua permisului de conducere românesc

Social

Ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, a transmis, miercuri 11 octombrie 2023 un mesaj cu ocazia Zilei Permisului de Conducere Românesc.

“În fiecare an, la data de 11 octombrie, sărbătorim libertatea de mişcare, libertatea de a conduce un mijloc de transport.
Ziua permisului de conducere românesc este o oportunitate de a face unele precizări legate de exercitarea dreptului de a conduce un mijloc de transport pe drumurile publice.

Specialiştii Ministerului Afacerilor Interne au răspuns cu profesionalism unei cereri în creştere substanţială pentru eliberarea permiselor de conducere şi a certificatelor de înmatriculare, fapt pentru care le mulţumesc şi îi asigur de întreaga mea susţinere în activităţile pe care le desfăşoară. În această materie, au fost modernizate serviciile publice şi suntem în standarde europene.

HUB-ul de servicii al MAI este nucleul procesului de digitalizare la nivelul MAI şi reprezintă unul dintre pilonii transformării digitale a administraţiei publice din România.

Simplificarea accesului cetăţenilor şi mediului privat la serviciile furnizate de către MAI, în vederea facilitării interacţiunii online a beneficiarilor cu prestatorii de servicii publice, reprezintă un obiectiv important, în bună măsură atins, iar în calitate de ministru al Afacerilor Interne voi susţine continuarea digitalizării serviciilor publice oferite de MAI cetăţenilor.

Pe de altă parte, dreptul de a conduce un vehicul, ca orice drept, presupune şi responsabilităţi, atât din partea celor care au competenţa de a elibera astfel de permise, cât şi din partea celor le utilizează, a titularilor permiselor.
Procesul de eliberare a permiselor de circulaţie şi a certificatelor de înmatriculare trebuie să fie bazat pe profesionalism şi integritate. Orice neglijenţă sau indulgenţă în acordarea acestor permise pune direct în pericol siguranţa traficului rutier şi a cetăţenilor. Cer tuturor celor implicaţi în aceste proceduri responsabilitate, exigenţă şi profesionalism. Orice abatere sau complicităţi vinovate în acordarea permiselor şi eliberarea certificatelor de înmatriculare fără respectarea procedurilor legale trebuie şi vor fi drastic sancţionate.

Orice act de corupţie în aceste proceduri trebuie descoperit şi sancţionat exemplar. Structurile cu atribuţii în cadrul MAI trebuie să vegheze ca aceste proceduri să fie garantat profesioniste şi desfăşurate în deplină legalitate. Valabil şi pentru redobândirea permisului în urma aplicării unor sancţiuni. Procedurile de redobândire a permisului trebuie făcute în deplină legalitate şi cu maximă exigenţă.

Din punctul meu de vedere, oricine eliberează un permis de conducere, fără îndeplinirea completă a tuturor criteriilor legale, pune în pericol siguranţa cetăţenilor şi trebuie tratat ca atare de către toate structurile MAI, inclusiv cele care se ocupă de asigurarea integrităţii în cadrul MAI şi al structurilor sale. Corupţia şi complicităţile de orice fel nu îşi au locul în cadrul MAI şi al structurilor sale, indiferent despre ce domeniu de activitate discutăm, inclusiv eliberarea permiselor de conducere.

În ceea ce priveşte pe titularii permiselor de conducere, legea trebuie să fie mai exigentă cu cei care utilizează acest document şi conduc sub influenţa alcoolului şi a drogurilor de orice fel sau care îşi utilizează vehiculele pentru transportul drogurilor.

Recent, am pus în dezbatere publică un pachet legislativ complet prin care se propun inclusiv măsuri pentru creşterea disciplinei în trafic şi a gradului de siguranţă pe drumurile publice. Acest pachet ridică nivelul de exigenţă şi de sancţiuni faţă de cei care îşi exercită iresponsabil sau abuziv dreptul la libera circulaţie pe drumurile publice.
Siguranţa circulaţiei este un bun public, iar MAI va acţiona ferm pentru protejarea acestui bun public faţă de cei care încalcă normele de condus, în special pe cele privind viteza în trafic, principala cauza a producerii accidentelor, conform statisticilor oficiale, dar şi pe cele privind conducerea fără a fi sub influenţa alcoolului şi a drogurilor.

Este important să eliberăm drumurile publice de vitezomani iresponsabili, de consumatorii de alcool şi droguri la volan. Poliţia Română trebuie să demonstreze profesionalism, fermitate, integritate şi exigenţă în această acţiune.
Cu ocazia Zilei Permisului de Conducere Românesc doresc să le transmit tuturor angajaţilor Direcţiei Generale Permise de Conducere şi Înmatriculări şi ai serviciilor publice comunitare regim permise de conducere şi înmatriculări vehicule de la nivel teritorial, urări de sănătate, putere de muncă şi să continue acest drum al modernizării serviciilor oferite cetăţenilor.

La mulţi ani!”, a transmis Cătălin Predoiu
Direcția Informare și Relații Publice

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *