31 de sportivi reprezintă România la Jocurile Mondiale de Vară Special Olympics -Berlin 2023

Sport

Echipa României formată din 31 de sportivi și 16 antrenori, staff tehnic și medic va participa la cel mai mare eveniment sportiv mondial dedicat persoanelor cu dizabilități intelectuale – Jocurile Mondiale de Vară Special Olympics, Berlin 2023. Sportivii români se vor întrece în competiții la nouă sporturi: atletism (4 sportivi din Târgu-Jiu); bocce (2 sportivi din Bacău); baschet (3 sportivi din București și doi parteneri unificați din Ploiești și București); înot (4 sportivi din Sfântu-Gheorghe, Timișoara și Târgoviște); judo (4 sportivi din Cluj-Napoca, Baia-Sprie și Bacău); gimnastică artistică (două sportive din Constanța și doi sportivi din București); patinaj role (4 sportivi din Cluj-Napoca); tenis de masă (o sportivă și o parteneră unificată1 din Deva); tenis de câmp (2 sportivi din București).

Între 12 – 15 iunie 2023, delegația Special Olympics România va participa la programul Host Town destinat familiarizării sportivilor cu atmosfera Jocurilor Mondiale, echipa României fiind găzduită de orașul Bayreuth. Ceremonia de deschidere va avea loc pe 17 iunie, iar întrecerile sportive se vor desfășura în perioada 17 – 25 iunie. La competiție vor participa peste 7.000 de sportivi din 190 de țări care vor concura la 26 de discipline sportive. Sunt implicați 20.000 de voluntari și sunt așteptați 300.000 de vizitatori.

„Ne bucurăm să participăm la cea de-a 27-a ediție a Jocurilor Mondiale Special Olympics de la Berlin și să avem susținători importanți, atât pentru deplasare și echipament, cât și pentru mediatizarea evenimentului. Cel mai mare eveniment mondial dedicat persoanelor cu dizabilități intelectuale este sărbătoarea incluziunii sociale prin SPORT – un prilej de a le demonstra oamenilor din lumea întreagă că suntem uniți de aceleași valori, dincolo de abilitățile noastre: ambiție, perseverență, auto-depășire și speranță. În 2023, am avut alături parteneri puternici, care ne-au susținut în misiunea noastră de a reprezenta România cu încredere și bucurie”, a spus Cristian Ispas, Director Național Special Olympics România.

Joi, la conferința de presă, Nadia Comăneci, ambasador global Special Olympics, a transmis un mesaj video de încurajare pentru sportivii români și a precizat că va însoți delegația României la ceremonia de defilare de pe stadionul Olympia din Berlin.
Jocurile Mondiale de Vară Special Olympics, organizate după modelul Jocurilor Olimpice, la fiecare patru ani, reprezintă cel mai mare eveniment sportiv și umanitar din lume din 2023. Ediția de anul acesta este găzduită pentru prima dată în istoria Jocurilor Mondiale Special Olympics de capitala
Germaniei, Berlin. La ediția precedentă de la Abu Dhabi din 2019, sportivii români au câștigat 56 de medalii: 7 de aur, 18 de argint și 21 de bronz, la opt discipline sportive.

Cu prilejul Jocurilor Mondiale, la Berlin are loc Summit-ul Global al Tinerilor Lideri Special Olympics, eveniment ce reunește echipe unificate de tineri cu și fără dizabilități din toate colțurile lumii, cu scopul de a-i motiva, încuraja și inspira să conducă proiecte de impact social și de incluziune în școlile și comunitățile lor. România va fi reprezentată de Mara Oprea (Sportiv Lider Special Olympics) şi Anca Oprea (partener), ambele din Arad, alături de un mentor de la Special Olympics România. Este primul eveniment din istoria Summit-urilor Special Olympics condus de tineri pentru tineri, cu și fără dizabilități intelectuale, echipa României având un rol reprezentativ în primul Consiliu Global al Tinerilor Lideri și de organizator al evenimentului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *