Ziua Mondială a Crucii Roșii

Crucea Roșie Română a lansat ”Caravana de Sănătate” – Servicii medicale gratuite în 14 județe din țară

Social

Societatea Naţională de Cruce Roşie Română în parteneriat cu Crucea Roşie Franceză a lansat, joi, a doua ediție a proiectului “Caravana de Sănătate”, o iniţiativă prin care şase cabinete medicale mobile vor parcurge 14 judeţe şi vor oferi servicii medicale persoanelor din comunităţi izolate, dar şi cetăţenilor ucrainiei stabiliţi pe teritoriul României.

În funcție de analiza de nevoi din fiecare comunitate, o echipă multidisciplinară formată din medici specialiști, asistenți medicali și voluntari ai Crucii Roșii Române vor evalua starea de sănătate a beneficiarilor prin analize medicale de bază și vor oferi consultații de medicină generală, pediatrie, ginecologie, optică medicală, stomatologie, precum și alte specializări.

Prima oprire a Caravanei de Sănătate va fi în județul Galați, pe 12 iunie. Până la finalul proiectului, în luna august 2024, echipa Crucii Roșii Române va ajunge în județele Călărași, Constanța, Tulcea, Vaslui, Iași, Botoșani, Suceava, Maramureș, Satu Mare, Sălaj, Brașov, Sibiu și Cluj.

În paralel cu cabinetele medicale mobile, Crucea Roșie Română a înființat centre de promovare a sănătății în cinci județe – Brașov, București Constanța, Iași și Satu Mare. Aceste centre oferă servicii medicale primare și asistență psihosocială, adresând nevoile complexe ale comunităților și contribuind la îmbunătățirea stării de sănătate a acestora.

“În centrele de promovare a sănătății, beneficiarii au acces atât la consultații medicale, cât și la consiliere psihologică sau activități psihosociale prin care se oferă un ajutor esențial pentru o stare generala de bine și de echilibru psihosocial, la nivel individual (în viața de zi cu zi).
La nevoie, beneficiarii vor fi îndrumați în sistemul medical public și privat din România pentru continuarea investigațiilor, iar Crucea Roșie Română va oferi asistență financiară pentru cazurile vulnerabile care necesită investigații medicale suplimentare și medicamente.

Se va asigura, de asemenea, transportul la unități medicale pentru persoane cu dizabilități sau pentru cei cu condiții severe, astfel încât, toți cei care au cu adevărat nevoie să beneficieze de sprijin”, reiese din comunicatul Crucii Roșii Române.

În cadrul analizelor inițiale pentru prima ediție a Caravanei, care a fost în 2022 s-au evidențiat principalele probleme de sănătate cu care se confruntă populația României: boli de inimă (720 de respondenți), diabet (485), probleme cu greutatea (157), urmate de probleme cu plămânii, stomacul, ficatul sau pancreasul.

La eveniment au participat şi au rostit alocuţiuni preşedintele Crucii Roşii Române Camelia Şucu, ambasadorul Republicii franceze în România E.S. Laurance Auer, secretarul de stat în ministerul sănătăţii dr. Tiberius Marius Brădăţean, directorul general al Crucii Roşii Române, Ioan Silviu Lefter.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *