95 de ani de la prima ediţie a concursului „Miss România”

Lifestyle

În 1929 începea povestea primului concurs de frumusețe autohton: Miss România. Participantele trebuia să aibă între 16 şi 25 de ani, să nu fie măritate şi să aibă o moralitate desăvârşită.

Anunţul referitor la competiţie care a apărut în numărul din 1 ianuarie 1929 al publicaţiei amintite și suna astfel: „Dudue draga, stimată domnișoară, ursitoarele au fost generoase cu voi. Momentul de acum reprezintă pentru voi anotimpul primăvăratec. Prindeti acest moment. Va oferim prilejul. Participati la concursul nostru. E o splendida lupta data pe judete, pe regiuni, pe tara si lupta se va da apoi cu frumusetile de pe intregul glob. Care va birui? Cine stie, poate ca d-ta, sau d-ta, dudue, tânara cititoare cu ochi in cari noaptea si-a filtrat misterele, sau in cari cerul si-a picurat seninul”.

Concursul era cât se poate de serios, iar participarea era privită drept o datorie patriotică. Şi juriul era unul impresionant, format din ministrul de interne Alexandru Vaida-Voevod, profesorul Al. Tzigara Samurcaş, prinţesa Alexandrina Cantacuzino, Liviu Rebreanu, sculptorul Karl Storck, directorul Muzeului Kalinderu, Ioan Steriade şi Nicolae Batzaria, ministru şi prozator.

În competiţie au intrat 72 de concurente din întreaga ţară, după ce în preselecţii se luptaseră 800 de tinere, iar titlul de cea mai frumoasă fată a fost adjudecat de Magda Demetrescu, o adolescentă de 17 ani.

Organizată de publicaţia „Realitatea Ilustrată”, competiţia a stârnit interesul a sute de românce, câştigătoarea participând ulterior și la Miss Univers, în oraşul american Galveston, în iunie 1929, unde s-a clasat pe locul 6.

Presa vremii a descris-o astfel : „Câştigătoarea premiului întâiu este o dobrogeancă de frumuseţe impresionantă, statură înaltă, brună, graţioasă şi elegantă. Înfăţişează tipul de frumuseţă caracteristic al neamului românesc şi va reprezenta la Paris pe cele mai frumoase fete din câte s-au prezentat la concursurile de frumuseţe, ţinute în provincie şi Capitală”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *