slovacia

Slovacia – Zuzana Caputova a câştigat primul tur al prezidenţialelor

Externe

Zuzana Caputova, un avocat pentru protecţia mediului şi o militantă anticorupţie fără experienţă în funcţii publice, a câştigat primul tur al alegerilor prezidenţiale din Slovacia.

Caputova a câştigat 40,5% din voturi şi se va înfrunta în al doilea tur, pe 30 martie, cu Maros Sefcovic, candidatul partidului aflat la putere, Smer, care a obţinut 18,7% din voturi.

”Voturile pe care le-am primit le consider un apel la schimbare”, a declarat Caputova, , la scurt timp după anunţarea rezultatelor.

Caputova are 45 de ani de orientare liberală și pro-europeană și aparține micului Partid Progresist slovac, înființat în 2017 și deocamdată fără reprezentare în Parlament.

Candidatura lui Caputova a apărut după asasinarea în februarie 2018 a jurnalistului Ján Kuciak, care lucra la un caz de corupție ce implica politicieni și oameni de afaceri.

„Văd că există o cerere mare de schimbare în aceste alegeri în urma evenimentelor tragice din primăvara trecută şi o reacţie puternică a publicului”, a afirmat Caputova făcând referire la asasinarea jurnalistului de investigaţie.

„Ne aflăm la o răscruce între pierderea şi câştigarea din nou a încrederii populaţiei şi pe tema orientării politicii externe a Slovaciei”, a adăugat ea.

Uciderea lui Kuciak a atras atenția tuturor guvernelor europene și a provocat începutul celor mai mari proteste antiguvernamentale organizate în Slovacia de la sfârșitul comunismului, acum treizeci de ani.

Al doilea tur al scrutinului prezidenţial din Slovacia va fi organizat în 30 martie. Dacă va câştiga, Zuzana Caputova, va deveni prima femeie preşedinte al Slovaciei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *