Consiliul Europei a avertizat vineri împotriva „reculului democraţiei” pe continentul deja marcat dur de războiul din Ucraina, invitând statele membre să „inverseze” această tendinţă în cursul summitului de la Reykjavik, preconizat să aibă loc la jumătatea lunii mai, potrivit AFP.
„Democraţia continuă să dea înapoi în multe domenii”, a afirmat Marija Pejcinovic Buric, secretarul general al organizaţiei care reuneşte 46 de ţări ale continentului european, în raportul său anual publicat vineri.
Ea a insistat asupra „impactului profund al agresiunii brutale şi ilegale pe care Rusia continuă să o desfăşoare împotriva Ucrainei”, ţară membră a Consiliului Europei, din care Moscova a fost exclusă imediat după declanşarea invaziei sale în ţara vecină. Această agresiune a „provocat suferinţe imense”, a continuat ea, evocând „sutele de mii de morţi, milioanele de refugiaţi, relatările înspăimântătoare despre torturi, violuri şi pierderi. Noi aspirăm la o revenire a păcii: o pace durabilă bazată pe justiţie”.
„Cerem statelor membre”, ai căror şefi de stat şi de guvern se vor reuni în 16-17 mai la Reykjavik,”să dea dovadă de hotărâre pentru ca Rusia să fie prima şi ultima ţară care se dispensează de valorile noastre şi părăseşte Organizaţia noastră, pentru ca democraţia să înceteze să mai regreseze şi ca această tendinţă să se inverseze”, a declarat ea.
„Invităm, deci, statele, oricare ar fi dificultăţile actuale sau viitoare, să coopereze astfel încât normele noastre să fie aplicate în toate domeniile vieţii europenilor”, a adăugat secretarul general al Consiliului Europei, organism de supraveghere a drepturilor omului pe continentul european.
Mai pe larg, ea a punctat în raportul său „creşterea actelor de violenţă care îi vizează pe jurnalişti, recurgerea la supraveghere pentru a-i urmări şi intimida”, legislaţiile utilizate într-un mod „abuziv” pentru a „limita activismul şi libertatea de asociere şi de întrunire a societăţii civile” şi „utilizarea excesivă a forţei împotriva manifestanţilor”.
La sfârşitul lunii martie, Comisarul pentru drepturile omului din cadrul Consiliului Europei, Dunja Mijatovic, îşi exprimase deja îngrijorarea în legătură cu „utilizarea excesivă a forţei” împotriva manifestanţilor care protestau contra reformei pensiilor în Franţa.
Marija Buric şi-a exprimat de asemenea îngrijorarea faţă de mediul politic „polarizat în care discursurile care instigă la ură se înmulţesc”, vizând „adeseori femeile şi diverse minorităţi şi grupuri vulnerabile”.